Bewoner van een flat aan het Stationsplein geniet nu nog van zijn weidse uitzicht. Studio040 | Pleun Wolters

Verzet tegen plannen Stationsplein groeit

Van gewone stad naar een kleine metropool, met een spectaculaire skyline en een brainport-waardig stationsplein. Zo komt Eindhoven eruit te zien als het aan de gemeente ligt. Maar nu de plannen voor District-E in een nieuwe fase komen en er meer duidelijk wordt over de details, klinkt er toch steeds meer gemor.

Ondernemers en bewoners in het gebied keren zich tegen de plannen, omdat er te veel van hun leefruimte moet worden opgeofferd. Dat vindt Linda Thijsens, de uitbaatster van café d’n Hertog  tegenover het station. Linda vertegenwoordigt 35 ondernemers uit het gebied, maar zelf is ze nog het meest de pineut. Tegenover haar zaak is de fietsenstalling gepland. Als de huidige tekeningen worden goedgekeurd moet zij straks afscheid nemen van maar liefst twee derde van haar terras, ongeveer veertig vierkante meter. Die grond is door de gemeente beloofd aan de projectontwikkelaar. "Tien maanden per jaar heb ik dat terras gewoon heel hard nodig. Voor carnaval, voor Glow, voor allerlei evenementen. Zeker met corona is die buitenruimte heel belangrijk geworden. Nu wordt die ruimte van mij afgepakt en gaat de projectontwikkelaar even verderop een mooie plek creëren voor nieuwe horeca. Dat is toch niet eerlijk?" " Wat haar ook niet bevalt is dat haar zaak geïsoleerd komt te liggen als de publieke buitenruimte opnieuw wordt heringericht. "Er komt een kiss & ride, er komt een strook voor het verkeer. Als de mensen ons al kunnen bereiken, is het uitzicht nou ook niet dat je zegt: goh wat gezellig." 

Drie grote flats, die nemen als een soort Berlijnse Muur alle zon weg

• Joost van Hoof, bewoner Stationsplein


Joost van Hoof bewoont een appartement dat ooit een mooi weids uitzicht over het stationsgebied had. Maar nu wordt hij omsingeld door grootse bouwprojecten. "Het is allemaal megalomaan wat hier gebouwd wordt. Past helemaal niet bij de stad Eindhoven" zegt hij. Inmiddels kijkt de Eindhovenaar - die zelf ook veel weet van vastgoed - aan een kant al recht tegen het Student Hotel aan. Als er nog meer hoogbouw voor zijn deur komt dan blijft er van zijn huidige woongenot nog maar weinig over. "Drie grote flats, die nemen als een soort Berlijnse Muur alle zon weg. Eerst kon ik nog op mijn balkon zitten met een wijntje. Maar dat gaat straks niet meer."

De gemeente roept van de daken hoe uitstekend de inspraak van omwonenden verloopt. Maar als ze echt oog hebben voor het belang van deze mensen moet de plannen worden aangepast, vinden zowel bewoners als ondernemers. "Ik wil dat ze een van die drie flats schrappen" zegt Joost. Linda wil graag een andere oplossing voor de fietsenstalling. Dat kan zo moeilijk toch niet zijn, denkt ze. "Wij zijn toch Brainport? Nou, dan kunnen we iets slims verzinnen, zodat er een win-win situatie komt en iedereen tevreden is.

Laat je reactie achter