Studio040| Larissa GomesMeyer

Verpleegkundigen Sint Anna onderzocht na heftige coronagolf

Het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop is een onderzoek gestart naar de mentale gesteldheid van het verpleegkundig personeel. De coronacrisis heeft er namelijk flink ingehakt bij medewerkers.

“Het heeft veel impact gehad. De vele patiënten tijdens de coronapiek en de angst van die patiënten”, zegt Jan Pieter de Mönnink, hoofd van de medische staf van het ziekenhuis. 

Traumatisch
Het is niet uit te sluiten dat er straks medewerkers zijn die kampen met een posttraumatische stressstoornis. “We screenen onze mensen hierop. Het ligt wel aan de aard van het beestje. De een kan beter met de situatie omgaan dan de ander. Maar er zijn medewerkers die echt geleden hebben onder de crisis.” 

Emotioneel
De situatie tijdens de coronagolf is op geen enkele manier te vergelijken met hectische situaties voor die tijd, benadrukt De Mönnink. “De grote aantallen patiënten, de lockdown en het niet toelaten van bezoek in het ziekenhuis. Dat leidde tot veel emotionele momenten.” Extra aandacht voor de patiënt was daarbij van groot belang. “Dat probeer je door veel bij de patiënt te zijn. Ik heb veel respect gekregen voor de verplegers die, volledig ingepakt, urenlang naast een patiënt zijn gaan zitten.”

“Wel reguliere zorg bij tweede piek”
Inmiddels is de rust weer beetje bij beetje teruggekeerd in het Sint Anna Ziekenhuis. Wel liggen de plannen voor een mogelijke tweede coronagolf al klaar. De Mönnink: "Wat we anders zullen doen is dat we niet weer stoppen met de reguliere zorg.” Een beter beeld van het coronavirus helpt daarbij. Maar De Mönnink vindt het ook onverantwoord om de reguliere zorg opnieuw stil te leggen. “Het aantal kankerpatiënten is nu veel minder dan vorig jaar. Dat kan eigenlijk niet. Er zijn niet minder kankerpatiënten, maar die mensen blijven weg. Dus als we de reguliere zorg opnieuw zouden afschalen, ontstaan er juist weer nieuwe slachtoffers.”

Laat je reactie achter