Gemeente Eindhoven

Verontwaardiging over uitspraken burgemeester Jorritsma over mondkapjesplicht

D66 is verontwaardigd over het idee van de Eindhovense burgemeester Jorritsma om een mondkapjesplicht in te voeren in supermarkten, tuincentra, bouwmarkten en restaurants. In het ED pleitte Jorritsma dat het dragen van een mondkapje tot meer bewustwording zou leiden, maar volgens D66 blijkt uit onderzoeken in Amsterdam en Rotterdam het tegenovergestelde.

Mensen hielden niet meer of minder afstand van elkaar en het bleef het even druk als voorheen. Daarom werd door de Veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond besloten de mondkapjesplicht niet opnieuw in te voeren. Bovendien vreest D66 dat het verplicht dragen van een mondkapje averechts kan werken. Inwoners zouden extra risico's lopen bij het verkeerd dragen van een mondkapje en in sommige gevallen zouden mensen minder afstand houden, aldus fractievoorzitter Verleisdonk. 

Daarom heeft de Eindhovense tak van de D66 schriftelijke vragen gesteld over het plan van Jorritsma. De partij wil weten waarom de burgemeester de mondkapjesplicht wil gebruiken als maatregel, terwijl uit onderzoeken blijkt dat het niet werkt. Bovendien is D66 verbaasd dat Jorritsma een dergelijke uitspraak doet zonder eerst het advies van OMT en andere experts af te wachten. Terwijl het volgens Verleisdonk belangrijk is om tijdens deze crisis te varen op de expertise van wetenschappers en specialisten.

Media
D66 is ook niet blij over de manier waarop het standpunt van de burgemeester de gemeenteraad heeft bereikt, namelijk via de pers. De Eindhovense partij wil dan ook weten waarom Jorritsma deze keuze heeft gemaakt en niet eerst de betrokken politici heeft ingelicht. Ook wil de fractievoorzitter weten waarom er voor een mondkapjesplicht wordt gekozen, terwijl er genoeg andere alternatieve maatregelen zijn zoals actievere communicatie in de openbare ruimte over het virus en de gedragsregels. 

Daarnaast vraagt D66 zich af of de Eindhovense burgemeester twijfelt over de bewustwording onder Eindhovenaren en of hij van mening is dat supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en restaurants te weinig doen om de regels te handhaven.

Laat je reactie achter