Gemeente Eindhoven

Verkennend onderzoek naar ondertunneling Kennedylaan

Er komt een verkennend onderzoek naar de ondertunneling van de Eindhovense Kennedylaan. Met de zogenoemde 'quick scan' wil wethouder Yasin Torunoglu kijken of het überhaupt een haalbaar plan is.

GroenLinks presenteerde anderhalve week geleden het plan om een tunnel te maken onder de Kennedylaan. Waar nu een drukke toegangsweg naar het centrum ligt, zouden dan 750 tot 1000 woningen kunnen worden gebouwd. Volgens de partij is dat hard nodig, omdat de regio kampt met een flinke woningnood.

Experts
GroenLinks kwam daarom met een motie voor een uitgebreid onderzoek. Zover wilde Torunoglu niet gaan. “Ik begrijp het enthousiasme van GroenLinks. Maar als achteraf blijkt dat dit plan onbetaalbaar is, dan is zo’n onderzoek zonde van de tijd en energie.” Om het idee toch een kans te geven, stelde hij voor een quick scan te laten doen. “We moeten nu eenmaal veel woningen bouwen, op korte en lange termijn. We laten dus een aantal experts bekijken of dit plan überhaupt perspectief biedt. Een scan moet uitwijzen of zo’n tunnel haalbaar is, en een echt onderzoek zinvol is.”

"Dit kost miljarden"
De meningen gemeenteraad waren verdeeld over het plan van GroenLinks. “Dit is financieel volstrekt onhaalbaar. De Kennedylaan is ruim zeven kilometer. Dat gaat miljarden kosten”, zei Dre Rennenberg van het Ouderen Appèl. “In veel steden zijn dit soort ambitieuze plannen niet gelukt. Waarom zou het in Eindhoven wel lukken”, reageerde CDA-raadslid Rob Gordon. “Ook komt er veel beton in de grond. Dat is slecht voor het milieu. Verder is er nu al een tekort aan menskracht om alle bouwplannen te kunnen begeleiden.” D66 en ChristenUnie zien het anders. “Ik word vrolijk van dit soort ideeën. Geef het onderzoek een kans. Het is te makkelijk om altijd te zeggen dat het niet kan omdat het te duur is”, aldus Henk Jager van de ChristenUnie.

Noodzaak
GroenLinks-fractievoorzitter Saskia Lammers gaf net als vorige week de noodzaak van het plan aan. “We gaan al die woningen niet bouwen als we op de huidige voet verder gaan. Dit vraagt om een andere manier van denken, en we denken dat er op de Kennedylaan veel ruimte is.”

Laat je reactie achter