Studio040| Alain Heeren

Verhit politiek debat om ‘burgeroorlog-uitspraak’ burgemeester na rellen

‘Schande’, ‘persoonlijke beschadiging’ en 'dolk in de rug'. De woorden van vele politieke fracties in Eindhoven waren woensdagavond niet mals. Furieus zijn ze over de opstelling van de LPF en raadslid Schreurs, die eisten dat de gemeenteraad zich uitspreekt tegen de felle uitspraken van burgemeester Jorritsma na de rellen.

Jorritsma nam zondagavond, na een dag van rellen in de binnenstad, het woord ‘burgeroorlog’ in de mond. Het schoot Schreurs en de LPF in het verkeerde keelgat. Ze dienden daarom een motie van afkeuring in, met als doel dat de burgemeester zijn woorden zou terugnemen en sorry zou zeggen. Volgens Schreurs zijn de uitingen van Jorritsma ‘escalerend’ en ‘onverantwoord’.

Emotie
Jorritsma gaf zelf aan dat hij de term burgeroorlog beladen vindt, en dat hij begrip heeft voor de kritiek. Toch wilde hij niets terugnemen. “De term is niet over de top. Het was een metafoor. Voetbalhooligans en extreem-rechtse lui vernielden onze stad. We moesten alles inzetten om ze tegen te houden. Kortom: het was een warzone. Het was de emotie en gevoel op dat moment.”

Polarisatie
Bijna alle fracties in de raad steunden Jorritsma, en keurden de motie met felle bewoordingen af. “Het is misschien niet handig geweest, maar we snappen de emotie. De LPF en Schreurs zijn wel de laatste die anderen moeten gaan beschuldigen van polariserend taalgebruik”, zei GroenLinks-fractievoorzitter Lammers. “Mag je als mens emoties hebben? Deze motie is een schande”, voegde Leefbaar Eindhoven-voorman Geerts eraan toe. Ook CDA-fractievoorzitter Hofman was boos: “Hiermee beschadigden we iemand persoonlijk”.

Persoonlijke vete
Volgens Bouteibi van de PvdA is de stad niet gebaat bij dit soort moties. “Schreurs en de LPF verzwakken hiermee de positie van Jorritsma en daarmee van onze stad. Het gaat hen niet om Eindhoven, maar om een persoonlijke vete met de burgemeester”. “Het is een dolk in de rug naar de burgemeester. Wij staan vierkant achter u”, beklemtoonde Jager, voorman van de ChristenUnie in Eindhoven.

Onderzoek
De partijen willen binnenkort uitgebreid met de burgemeester in debat over de rellen. Dan gaat het ook over wat er precies misging, wat de rol daarin was van Jorritsma en welke lessen er getrokken kunnen worden. De uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek dienen als uitgangspunt van dat debat.

Laat je reactie achter