Verdubbeling autoinbraken in garages centrum Eindhoven

De parkeergarages in het centrum van Eindhoven zijn steeds vaker een doelwit bij dieven. In de eerste helft van 2019 is er in de garages in totaal meer dan 400 keer ingebroken. Bij de parkeergarages de Witte Dame, de Admirant en Stadhuisplein is het aantal inbraken meer dan verdubbeld.
De criminelen gaan tegenwoordig listig te werk. 'Wat je tegenwoordig vaak ziet is dat men met een bluetooth scanner kijkt waar er elektronische spullen liggen', zegt Dion Luijten van de politie. 'Als ze dan iets vinden dan tikken ze een ruitje in en binnen een paar seconden zijn ze weer weg.'

Toch weerhoudt het de automobilist er niet van om de auto in een parkeergarage te zetten. Tijdens een steekproef door Studio040 zeggen alle garagebezoekers vrijwel hetzelfde. Parkeren in een garage is makkelijk, centraal en geeft men een veilig gevoel. Maar die veiligheid is ver te zoeken.
Even de cijfers op een rijtje:
  • In de eerste helft van 2019 werd er in de Admirant,  Stadhuisplein en de Witte Dame in totaal 233 keer ingebroken, tegenover 101 keer in de eerste helft van 2018.
  • Ter vergelijking: in parkeergarage van de Heuvelgallerie werd begin dit jaar en begin vorig jaar slechts enkele auto's opengebroken.
  • In totaal gaat het om ongeveer 380 auto-inbraken in parkeergarages in het centrum in de eerste helft van dit jaar. In de zes maanden van vorig jaar was dat slechts 230 keer.
Al hangen er camera's zorg er altijd voor dat je auto leeg is.

agent Dion Luijten

Imagoschade voor de stad

Het CDA vindt de cijfers ook verontrustend en heeft raadsvragen gesteld. De partij stelt dat het hoge aantal inbraken gevolgen heeft gevolgen voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners en bezoekers. Ook denken de partij dat de stad hiermee imagoschade oploopt. 'Vaak denken bezoekers hun auto veilig te kunnen parkeren in een parkeergarage. Men heeft het gevoel dat er bewaking aanwezig is en/of dat er camera's hangen', zegt CDA'er Remco van Dooren. Naast dat inwoners en bezoekers van Eindhoven niet hun spullen in de auto moeten laten liggen, stelt de partij ook dat eigenaren van parkeergarages moeten zorgen voor een veilige plek. Tevens zou de gemeente opnieuw aandacht hiervoor moeten vragen.
De politie waarschuwt dat men er niet te makkelijk over moet denken. 'Betaald parkeren is niet hetzelfde als bewaakt parkeren', aldus agent Luijten. 'Al hangen er camera's zorg er altijd voor dat je auto leeg is.'
advertentie Banner adverteren bij Studio040

Lees ook deze artikelen