Oorlogsgetuigen verbaasd over 'foute' namen op monument: 'Hoe kun je SS'ers over het hoofd zien?'
Verbazing en verdriet bij oorlogsgetuigen Paul van der Grindt en Peter Buddemijer over de 22 'foute' namen op het oorlogsmonument op het Stadhuisplein. Ze maakten beide bombardementen mee tijdens de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven. "Die namen moeten zo snel mogelijk worden afgeplakt, voor nabestaanden is dit echt erg."
Het nieuws komt hard aan bij Peter Buddemijer, die ooggetuige was van het Sinterklaasbombardement. ,,Dit had ik nooit verwacht. Ik moest er echt van huilen, zo erg vind ik het. En dan met name voor de nabestaanden van namen die op het monument staan. Dat je weet dat de naam van je geliefde tussen die van SS'ers staat. Wat een blunder."
"Het schokkende is dat dit pas nu pas is ontdekt. Niemand heeft hier dus al die jaren over nagedacht. Dat verbaast mij vooral. En dan heb ik het nog niet over de namen die er eigenlijk wel op horen, maar er niet op staan", vult Paul van der Grindt aan.
Nooit opgevallen
Het blijft een raadsel hoe de foute namen op het monument hebben kunnen komen. Is het slordigheid of zit er toch meer achter. Buddemeijer en Van der Grindt is in al die jaren in ieder geval niets opgevallen. "ik heb er nooit een moment bij stilgestaan dat er foute namen tussen zouden staan. Het zijn er 1100, waaronder Engelse namen en Duitse namen. Ik heb nooit ergens raar van opgekeken", legt Van der Grindt uit.
Tekst gaat verder onder de foto.

Studio040
"Ik heb nooit gedacht dat er een foute naam bij zou zitten. Je vertrouwt er gewoon op dat iemand de lijst met namen zorgvuldig heeft samengesteld. Er zijn best namen bij die van Duitse afkomst zijn, maar dat is niet vreemd. Er waren wat Joden uit Duitsland gevlucht vanwege de Kristalnacht. Dus daar kun je ook niets uit opmaken", benadrukt Buddemeijer.
Namen afplakken
De gemeente Eindhoven heeft laten weten de foute namen 'heel vervelend' te vinden en in overleg met Stichting 18 September voor een oplossing. Buddemeijer en Van der Grindt weten wel wat er moet gebeuren. ,,Die 22 namen moeten zo snel mogelijk afgeplakt worden. Ik ben er dinsdag nog geweest en ik kijk iedere naam nu aan. Hij zou het kunnen zijn of zij zou het kunnen zijn geweest. We zouden de stenen daarnaast ook nog kunnen omdraaien en vervolgens de goede namen na goed onderzoek erin kunnen beitelen", legt Buddemeijer uit.
Tekst gaat verder onder de foto.

Studio040
Afplakken dus en dat terwijl het over een kleine maand al 4 mei is. "Dat moet toch makkelijk te doen zijn. Die namen zijn er ook later opgekomen. Wat mij betreft haal je alle namen eraf en hang je ze in een museum. Dit hoort nu namelijk ook bij de historie van Eindhoven. Dan kan er in ieder geval in de toekkomst geen verwarring meer ontstaan", aldus Van der Grindt.
"Dat zou ik niet doen. Ik ken heel veel oorlogsmonumenten en daar staan altijd namen op, ook de monumenten ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Het is bijzonder voor de nabestaanden, ook een soort verering. Het betekent echt wat voor hen. Bij bevrijdingsmonumenten worden namen wel vaak weggelaten, want zoveel namen kun je natuurlijk niet kwijt", vult Buddemeijer aan.
Laat je reactie achter