Vele regenval maakt einde aan acute droogte: 'Maar geen reden voor veel euforie'
Niet iedereen zal vrolijk zijn geworden van de vele regen die viel in regio Eindhoven. Voor het grondwaterpeil is de regen echter goed nieuws, zo zegt waterschap De Dommel.
Vooral januari en maart waren goede maanden voor het grondwaterpeil. In januari viel er 95 tot 145 millimeter regen, in maart 105 tot 140 millimeter. Dat is fors meer dan de gemiddelde regenval in die maanden door de jaren heen. Gemiddeld valt er in januari namelijk zo’n 70 millimeter regen, in maart is dat 60 millimeter.
Februari was overigens juist heel droog. Gemiddeld valt er 65 millimeter regen in die maand, nu viel er slechts 10 tot 20 millimeter. Over de gehele linie viel er niettemin veel meer regen dan de laatste jaren in dezelfde periode. “De grondwaterpeilbuizen staan op dit moment op normaal tot nat voor de tijd van het jaar”, zo laat het waterschap weten.
Gestage regenval
Waarom de laatste maanden zo goed waren voor het grondwaterpeil was niet alleen door de regen, maar ook de manier waarop de neerslag viel. “Gestage regen, miezer en sneeuw trekt beter de grond in dan korte, heftige buien. Hoe langer regenwater de tijd heeft om de bodem in te trekken, hoe beter het grondwater wordt aangevuld.”
Dat er relatief veel neerslag was, is geen reden tot al te veel euforie, waarschuwt het waterschap. “Als het een paar weken weinig regent, kan dat snel veranderen. Vooral in hoger gelegen gebieden kan het grondwaterpeil dan snel weer zakken. We gaan het voorjaar nu natter in dan in 2022 maar het kan snel weer droog en warm worden. De nu opgebouwde buffer is dan hard nodig.”
'Jarenlange aanpak nodig'
Om de verdroging die de laatste jaren is ontstaan op te lossen, is er veel meer nodig dan een paar natte maanden, zo zegt het waterschap. “We hebben blijvend een hogere grondwaterstand nodig zodat we in de toekomst beter voorbereid zijn op lange periodes van droogte. Dat vergt een aanpak die jaren duurt, misschien wel een generatie lang”, zo zegt het waterschap.
“Een structureel hoger grondwaterpeil is op de lange termijn een zaak van meer water vasthouden en minder afvoeren. Daarom moeten we zuinig zijn op elke druppel water die valt. Water moet minder snel worden afgevoerd via sloten en beken, daarnaast moet watergebruik afnemen”, aldus het waterschap.
Laat je reactie achter