Sarefo - Creative Commons 3.0 | https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2191829

Veldhoven start met bestrijding eikenprocessierupsen

Veldhoven is begonnen met de bestrijding van eikenprocessierupsen, dat meldt de gemeente.

Vorig jaar hadden inwoners van de gemeente veel last van de rupsen, iets wat de gemeente dit jaar wil voorkomen. Daarom worden de bomen die vorig jaar veel overlast gaven, dit jaar van te voren behandeld.

Zo plaatst de gemeente bij een groot aantal eikenbomen nestkastjes voor meesjes. De vogels kunnen hun nest bouwen in de kastjes en voeren hun jongeren insecten, waaronder de processierupsen.

Beschermde vlinders
De eiken aan de Sterrenlaan krijgen een andere behandeling. In een aantal van de bomen zitten beschermde vlindersoorten. Die eikenbomen worden daarom bespoten met zogenaamde aaltjes. Dat zijn miniwormpjes die zich, net als de meesjes, graag te goed doen aan processierupsen.

De bespuiting gebeurt ‘s nachts omdat de wormpjes veel minder actief zijn wanneer ze eenmaal zijn blootgesteld aan zonlicht.

Op andere plaatsen gaat de gemeente aan de slag met een biologische bestrijdingsstof. Niettemin laat de gemeente weten dat ondanks de maatregelen, er nog steeds nesten van eikenprocessierupsen voor overlast kunnen zorgen. Alleen in het geval die nesten bij veel mensen voor overlast zorgen, zullen ze nog worden weggehaald.

Laat je reactie achter