L-Mount Media

Veldhoven onthult schilderij voor 100-jarig bestaan

‘100 jaar Veldhoven’, zo heet het schilderij dat donderdag werd onthuld. Kunstenares Hanneke Hielkema deed dat samen met wethouder Hans van de Looij.

Het kunstwerk is gemaakt om het honderdjarig bestaan van de gemeente te vieren. Daarom staat Albert van Hooff, de eerste burgemeester van de gemeente, samen met huidig burgemeester Marcel Delhez afgebeeld op het doek. Op de achtergrond is een oude plattegrond van de gemeente afgebeeld. Daarbij ‘verstopte’ de schilder talloze kleine figuurtjes in het schilderij, iets dat kenmerkend is voor haar stijl.

Het schilderij is te zien in het gemeentehuis van Veldhoven. Wethouder Van de Looij laat weten blij te zijn met het werk. “Een mooie, symbolische verbeelding van de 100 jaren die voorbij gingen sinds de gemeenten Veldhoven-Dorp en Meerveldhoven, Zeelst en Oerle werden samengevoegd tot één gemeente Veldhoven. Je blijft ernaar kijken en ziet telkens weer nieuwe details.”

Ook kunstenares Hielkema is blij dat het doek eindelijk in onthuld. Die onthulling zat namelijk al even in de pijplijn, laat ze weten. “Door die ellendige coronacrises werden evenementen zoals tentoonstellingen telkens uitgesteld en onzeker, zoals een ieder weet. Daardoor bleef dit werk maar thuis liggen. Dat vond ik zonde. Ik ben blij dat het nu een mooie openbare bestemming heeft gekregen en ben benieuwd of men nog huidige straten kan terugvinden op de oude plattegrond.”

Laat je reactie achter