VDL wil met ‘slimme masten' laadpaalprobleem oplossen
Lantaarnpalen, laadpalen, internet en dataverzameling, maar ook meten van luchtkwaliteit of geluidshinder. Het zijn enkele van de mogelijke functies die de nieuwe ‘slimme masten’ van VDL moeten bieden.
Het Eindhovense techbedrijf ontwikkelde de palen zelf. De openbare ruimte moet namelijk hoe langer hoe meer faciliteiten bieden: niet alleen verlichting, maar ook auto's moeten opgeladen worden. Ook moet er internet zijn en moet data verzameld worden, om maar enkele voorbeelden te noemen. De VDL-palen moeten al die voorzieningen kunnen faciliteren.
De palen zijn een welkome ontwikkeling. Onder meer in Eindhoven speelt de discussie over het toenemende aantal laadpalen in de publieke ruimte. Ook heerst de wens om die laadvoorzieningen in lantaarnpalen te kunnen verwerken.
Ontwikkelen
Daar speelt VDL dus handig op in. “Met dit ecosysteem leveren wij een belangrijke bijdrage aan het creëren van een optimale leefbare stedelijke omgeving waarbij duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen de voornaamste uitgangspunten zijn”, stelt Eric Janssen directeur van de mastenafdeling van VDL.
In de palen kunnen verschillende toepassingen worden verwerkt. Overheden en marktpartijen kunnen de palen daardoor samen ontwikkelen en gebruiken, zo is het idee.
'Dronenest'
VDL laat weten verschillende varianten van de palen te hebben ontworpen. “Dat gaat van een standaard lichtmast met beperkte aansluitmogelijkheden tot een mast van 25 meter hoog met volledige aansluitmogelijkheden. Daarbij kan worden gedacht aan het 5G-netwerk tot aan een ‘drone-nest’ waarbij een drone bijvoorbeeld een brug of het spoor in de gaten houdt”, zo laat VDL weten.
Laat je reactie achter