VDL

VDL overhandigt eerste Nederlandse mondkapje aan Jorritsma

VDL-directeur Willem van der Leegte, heeft het eerst medische mondkapje van Nederlandse makelij overhandigd aan voorzitter van Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, John Jorritsma.

Het mondkapje, dat het virus uit de lucht kan filteren, is gemaakt door Dutch PPE Solutions, een samenwerking tussen VDL en chemiebedrijf DSM. Vanuit de fabriek in Helmond kan het bedrijf tot een miljoen mondneusmaskers per maand produceren.

Bij VDL is er blijdschap dat het eerste mondkapje inmiddels van de band is gerold. “Aanvankelijk wilden we in oktober al starten met de productie”, zegt een woordvoerder van VDL. “Maar voordat we konden beginnen met produceren moesten we een certificaat krijgen. Dat moet gebeuren zodat zeker is dat het mondkapje veilig is voor medisch gebruik.”

Net voor kerst
“Door de coronacrisis kwam er echter zand in de motor bij de certificeringsaanvraag. Daarvoor konden we terecht bij een Brits bedrijf maar door de crisis was daar wat vertraging. Het certificaat hebben we uiteindelijk net voor kerst gekregen.”

Inmiddels draaien de vier machines die voor de productie zorgen. Maar het duurt nog even voordat ook alle onderdelen die nodig zijn voor het masker zelf geproduceerd kunnen worden.

Veertig zeecontainers
“De laag in het masker die het virus uit de lucht filtert, is gemaakt van zogenaamd polypropyleen. Dat is een stof die we zelf nog niet kunnen maken. Daarvoor hebben we een machine nodig die wel naar ons op weg is. Die machine wordt in zo’n veertig zeecontainers aangeleverd. Dus het duurt nog even voor die klaar is voor productie”, aldus de woordvoerder.

De machine, die in een fabriek in Geleen komt te staan, zal rond april het eerste polypropyleen produceren.

Tekort
Met de mondkapjesproductie voldoet Dutch PPE Solutions aan een belangrijke vraag die vooral bij de aanvang van de coronacrisis speelde. Toen was er namelijk een schrikbarend tekort aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal. Daarop besloten DSM en VDL de handen in een te slaan door zelf mondkapjes te gaan produceren.  

Laat je reactie achter