SQ Vision - Sem van Rijssel

Vanuit heel het land kwamen relschoppers naar Eindhoven toe

Het gros van de relschoppers die gisteren de Eindhovense binnenstad verbouwden, bestaat uit tieners en twintigers, zo laat de politie weten. Ze kwamen vanuit heel het land deze kant op. 62 mensen zitten nog altijd vast.

Terwijl de rook uit de Eindhovense binnenstad optrekt en het meeste puin geruimd is, zet Justitie alles in het werk om de relschoppers van gisteren op te sporen. 62 van hen werden gisteren al aangehouden voor openlijke geweldpleging en het negeren van een bevel. De jongste arrestant is 14 jaar, de oudste 56 jaar. Maar het overgrote deel betrof tieners en twintigers, zo laat de politie weten. 

Een deel van hen is afkomstig uit Eindhoven of omliggende dorpen. Maar ook vanuit andere delen van Brabant en zelfs daarbuiten kwamen mensen af op de oproep om naar Eindhoven te komen. Die oproep werd via social media verspreid, vanuit officiële verzetsbewegingen gericht tegen coronamaatregelen. Maar ook via chatkanalen als snapchat, waar veel jongeren zich op begeven. Het waren dergelijke oproepen die de veiligheidsregio al eerder deze week dwong zich op het ergste voor te bereiden en om de binnenstad als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen.

Politie en Justitie zijn inmiddels een grootschalig onderzoek gestart om alle relschoppers te identificeren en op te sporen. Daarbij maken ze gebruik van veel beeldmateriaal dat van de rellen gemaakt is. De verwachting is dat er snel meer aanhoudingen zullen volgen. De identificatie wordt bemoeilijkt doordat veel mensen schuil gingen achter een pet, muts of mondkapje. Burgemeester Jorritsma heeft getuigen opgeroepen om relschoppers aan te geven via de hulplijn Meld Misdaad Anoniem. De politie bereidt een speciale digitale balie voor, waar mensen relevant beeldmateriaal kunnen achterlaten.

Eerder al liet het OM weten dat de deelnemers aan de rellen kunnen rekenen op forse straffen. Justitie zet er op in om dat op korte termijn af te handelen.

Laat je reactie achter