Vaartbroek eert held Buelens met eigen pad
Met de onthulling van het Louis Buelenspad, vandaag in de Woenselse wijk Vaartbroek, heeft deze in 1960 verongelukte piloot iets van het verloren voetstuk in de wijk terug, dat hem volgens velen zo hard toekomt.
Laat in de Noord-Woenselse buurten Vaartbroek of Heesterakker de naam Louis Buelens vallen en je ziet een glimlach op de gezichten verschijnen. Tja, Louis Buelens, die heldhaftige Vlaamse piloot. De jongeling van 24, die zijn vliegtuig na motorproblemen hier in een weiland plantte, daarbij zelf verongelukte maar met zijn actie Eindhoven voor een ramp behoedde.... die kennen ze hier nog wel. Al ís het maar van de verhalen.
Op die bewuste 28ste januari 1960 riep de vluchtleiding Buelens op om zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen, toen hij motorproblemen kreeg. Buelens negeerde deze stalorders, omdat het snel dalende vliegtuig in het centrum van Eindhoven dreigde neer te storten. Maar de uitwijkmanoeuvre die daarvoor nodig was, werd hem uiteindelijk fataal. Met vliegtuig en al vloog hij zich te pletter in een weiland. Een plek waar later de buurt Heesterakker overheen gebouwd werd.
Van 'Buelens' naar 'Groene Vlinder'
Met een gedenksteen in het Amandelpark - verplaatst vanuit buurwijk Heesterakker - hield de wijk sinds 1962 al een blijvende herinnering aan hun held levend. Ook de plaatselijke basisschool werd naar hem vernoemd. Maar daar kwam vorig jaar plots een einde aan, toen de school die naam veranderde in 'De Groene Vlinder'. Een besluit dat de schoolleiding op veel kritiek kwam te staan. "Kennelijk geven ze op die school geen geschiedenis", verwoordde een buurtbewoner de verontwaardiging. "Die school staat te boek als 'zwart' en heeft daar met die naamsverandering wat aan willen doen. Maar daarmee hebben ze Buelens wel bij het oud vuil gezet."
Voetstuk
Om hun held tóch het voetstuk terug te geven dat hem volgens de buurt zo hard toekomt, ontstond het idee om het Amandelpark naar Buelens te vernoemen. Maar dát bleek niet mogelijk. Mede-initiator, buurtgenoot én LPF-raadslid Tjerk Langman: "Aan het Amandelpark ligt een woonflat en daarmee veel adressen. Dat maakt zo'n naamsverandering heel lastig." Het eerste alternatief: het betegelde pad door het park, dat de Mirabelweg met de Tarwelaan verbindt, bleek wél mogelijk.
In Tervure hebben we al een Buelenslaan. Nu in Nederland een Buelenspad erbij. Ik ben er fier op!
Karel Buelens, Louis' neef
Na laan, nu ook een pad
En dus kon vandaag, in bijzijn van zo'n veertig aanwezigen, het nieuwe Louis Buelenspad worden onthuld. De aanwezige neef Karel Buelens kwam er speciaal voor over uit België. "In zijn geboorteplaats Tervure hebben we al een Louis Buelens-laan. En nu een pad erbij. Ik ben er fier op", sprak de neef, die ook een bloemstuk achterliet bij het opgeknapte monument in het park.
Laat je reactie achter