Studio040

Uniek DAFje van de Oranjes staat al klaar voor de koning

Er is er maar één van: de DAF Kini. Een zomers wagentje, in het bezit van de koninklijke familie. Het autootje staat al vele jaren in het DAF Museum, maar dinsdag stapt Willem-Alexander er weer eens in, als hij Eindhoven bezoekt tijdens Koningsdag.

Onderdeel van het bezoek van de koning is een karavaan van bijzondere auto’s, die zijn ontwikkeld in de regio Eindhoven. Een van die wagens is dus de Kini. “Willem-Alexander gaf zelf al aan dat hij juist in deze auto wil rijden dinsdag”, vertelt Geert Vermeer van het DAF Museum.

Cadeau
Van de auto bestaat dus maar één exemplaar. Op het blauwe autootje staat ook de naam van Willem-Alexander. Als kleine jongen zat hij al in het wagentje, met Prins Claus aan het stuur en Prinses Beatrix ernaast. De kleine Willem-Alexander kreeg de speciale DAF cadeau bij zijn geboorte in 1967.
 
"Bijzonder"
“Het is toch bijzonder, om de auto nu weer uit te lenen aan de koning. Een hele eer. Al jaren staat de Kini in ons museum”, legt Vermeer uit. Het kostte uiteindelijk veel moeite om het DAFje naar buiten te krijgen. “De wagen stond op de eerste etage, achteraan in het museum. Het hele museum moest zowat overhoop gehaald worden, maar het is gelukt.”

De koning gaf aan juist in deze auto te willen rijden dinsdag

• Geert Vermeer, DAF Museum.

Voordat de koning gaat rijden dinsdag zijn er volgens Vermeer nog wel een paar instructies nodig. “Het is niet zo makkelijk om in te stappen. Dat gaat we dinsdag oefenen.”

Laat je reactie achter