Een foto van een kapel waar uitvaarten worden gehouden Studio040

Uitvaartondernemers voorbereid op tweede golf

Uitvaartondernemers in onze regio zijn klaar voor een tweede golf van het coronavirus. Dat zeggen verschillende uitvaartondernemers tegen deze omroep.

Tijdens de eerste golf, in maart en april merkten vooral kleine, zelfstandige uitvaartondernemers dat het moeilijk was om aan persoonlijke beschermingsmiddelen te komen.

‘Was een uitdaging’
“Dat was in het begin een uitdaging. Ik heb menig winkel afgesjouwd, maar handdesinfectiegel was lastig te krijgen”, zegt de Eindhovense uitvaartondernemer Stefani de Bie.

“Gelukkig heb ik een eigen verzorgingskoffer en heb ik niet zonder gezeten. Inmiddels heb ik een gigantische voorraad aan mondkapjes, desinfectiemiddel enzovoorts. Dus ben ik voorbereid op een tweede golf”, aldus De Bie.

Intiemere sfeer bij uitvaarten
“Ik vind dat ik de afgelopen maanden echt waanzinnig mooie uitvaarten heb mogen organiseren”, zegt De Bie. “Dat kwam omdat de sfeer heel erg intiem was.”

“De Nederlandse cultuur is altijd zo dat we flink zijn als we emoties binnenhouden. Dat doen mensen als ze weten dat collega’s, buren of de baas in de zaal zitten. Nu had je ceremonies waarbij mensen in heel intieme kring waren en zich wat meer durfden te laten gaan”, vertelt De Bie.

Personeel rouleren
De landelijke uitvaartonderneming Monuta heeft geen tekorten gehad aan persoonlijke beschermingsmiddelen. De organisatie heeft andere vestigingen in Nederland en zet personeel flexibeler in.

“Collega’s die normaal andere werkzaamheden doen binnen de uitvaartgroep, zijn we aan het opleiden zodat ze bij drukte als tweede persoon bij een oven ingezet kunnen worden”, vertelt Maarten Pouwels van Monuta.

“Als er bijvoorbeeld in het noorden een uitbraak is, kunnen we collega’s in Zuid-Nederland met meer expertise sneller inzetten”, aldus Pouwels. “Mocht er een tweede golf komen, dan zijn we daar zeker goed op voorbereid.”

Laat je reactie achter