Uitstoot en geluidsoverlast meten op de fiets
“Kunnen we die meetfiets niet gewoon gelijk hier neerzetten?” Deze vraag stelde Gerard van Bakel voorzitter van Stichting Wijkoverleg ‘t Ven aan de gemeente Eindhoven. In plaats van te wachten op procedures om het meetinstrument voor uitstoot en geluidsoverlast in te zetten, stelde ze voor om direct aan de slag te gaan. Dat vond de gemeente goed.
De buurt klaagt met name over de overlast van de geur van bijvoorbeeld KWS infra en ABZ Diervoeding die langs de rand van de wijk staan. Bestuurslid van het wijkoverleg Paul Speckens vertelt hierover: “Buurten waar zo’n asfaltproducent op een kilometer afstand staat, klagen al over de stank. Hier is het slechts een paar honderd meter, dus je kunt je voorstellen hoe dat moet zijn.”
En stank is niet het enige probleem. De fijnstof die vrijkomt wordt ook gemeten door de bakfiets en het ding kan ook geluid en verkeersdrukte registreren. Speckens: “Het is hier ook erg druk met al het vrachtverkeer dat langskomt om naar het industrieterrein te rijden.
Meten is weten
‘t Ven is de eerste wijk in Eindhoven die zelf het initiatief heeft genomen om de fiets te gaan gebruiken. Het is de aftrap van nog meer acties als het plaatsen van 50 fijnstofmeters. De gegevens hiervan zijn direct te vinden op de site van het RIVM. “Het valt allemaal onder de noemer ‘stap naar gezondheid’” vertelt Gerard van Bakel. “Sociale contacten voor eenzame mensen in de buurt hoort daar bijvoorbeeld ook bij.”
Het project met de meetfiets is een pilot voor de gemeente. “Na vier weken worden de resultaten geëvalueerd. Op basis daarvan kan besloten worden om de fiets langer en/of op meerdere locaties in te zetten.” laat de gemeente weten. Voor de buurtbewoners levert het vooral inzicht op hoe het met hun buurt gesteld is.
Laat je reactie achter