Uitslag van gemeente Nuenen komt niet door vanwege 'komma in de gemeentenaam'

Nuenen was een van de gemeenten waar donderdagochtend nog geen uitslag zichtbaar was. Volgens een woordvoerder van de gemeente kwam dit door de komma in de gemeentenaam: "Nuenen, Gerwen en Nederwetten".

Nuenen was al lang klaar met tellen, maar de cijfers kwamen niet in de grote verkiezingsdatabase van het ANP en de Kiesraad terecht. De oorzaak lijkt te liggen in een bug in de versie van de software van de Kiesraad die dit jaar gebruikt is, waardoor de uitslagen niet via de normale weg aangeleverd kunnen worden. De uitslagen komen daarmee ook niet bij bijvoorbeeld het ANP terecht, die de belangrijkste bron is voor de verkiezingspublicaties in kranten en nieuwswebsites.

Het probleem lijkt te zitten in de bijzonderheid dat de gemeentenaam een komma bevat: Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Het is nog onduidelijk hoe dit probleem kan worden opgelost. Nuenen heeft de cijfers inmiddels wel handmatig aangeleverd aan de Kiesraad.

Landelijke trend
Nuenen volgt in grote lijnen de landelijke trend: winst voor VVD en D66. Wel is het CDA in Nuenen nog de derde partij, ondanks stemmenverlies. 

De resultaten van de Kamerverkiezingen in Nuenen zijn inmiddels verwerkt in het landelijke systeem:

(In de app: Klik hier voor alle resultaten)

Laat je reactie achter