advertentie Banner Siteli

Studio040

Uitgekleed V&D-pand klaar voor nieuwe 'jas'

Van het voormalige V&D-warenhuis, ooit het kloppende winkelhart van de Eindhovense binnenstad, is na een maandenlange sloop-operatie slechts een betonnen kaartenhuis en een grote berg puin over.

Tja, hoe was het nou ook alweer, als je vroeger de V&D binnenliep? Die glazen pui bij de ingang. Dan de damestassen rechts, de vitrine met horloges en sieraden, de bakken met handschoenen. En dan bij de roltrappen rook je het al: café La Place met zijn pizzapunten en de patisserie. Maar van dit alles is na de maandenlange sloop geen enkel spoor meer over. Het pand is tot op het kale bot gestript. Alle buitenmuren, tussenwanden, electra, glazen, kunststof en houten restanten zijn afgevoerd of in afwachting daarvan. Alleen een gapend gat, dat alle lagen van het geraamte doorkruist, herinnert aan de plek waar je zo tergend langzaam de roltrap op- en afging. 

Geen risico's
Op het keerpunt van het oude én nieuwe leven van dit markante pand in het stadshart, krijgen we een rondleiding van John van Geffen, projectmanager bij ABCNova, dat de renovatie op zich heeft genomen. Slopen in een levend winkelhart - ook al was het leven er even uit - maakt van zo'n sloopklus een enorme uitdaging, vertelt Van Geffen. "Vanwege die winkelstraten (Demer en Vrijstraat, red.) konden we er vanaf de buitenkant niet bij. Alles moest van binnenuit worden ontmanteld. Met netten en houten schotten hebben we het publiek beschermd tegen vallend puin, als het zover was gekomen."

Puinafvoer lastig
Niet alleen het veiligheidsaspect maakte de sloop ingewikkeld. Ook de afvoer van het puin was lastig, omdat het pand behalve die winkelstraten geen fatsoenlijke ontsluiting heeft om het puin af te voeren.  "Alsof je je zolder sloopt en alles door een kattenluik naar buiten moet zien te krijgen. Dat was grof gezegd de uitdaging waar we voor stonden", schetst Van Geffen. Tientallen vrachtwagens met puinafval werden via het parkeerterrein van parking Hooghuis aan de Keizersgracht afgevoerd. "Gelukkig konden we een deel van het puin kwijt in de kelder van het onbruikbare deel van het pand dat we helemaal hebben afgebroken. Dat zorgt ervoor dat die kelder goed op zijn plek blijft liggen."

Alsof je je zolder sloopt en alles door een kattenluikje beneden moet afvoeren

• John van Geffen, projectmanager ABCNova

Transparant
Het nieuwe pand aan de kruising Demer/Vrijstraat wordt in alle opzichten een eyecatcher, belooft Van Geffen. "Het was een vrij donkere doos, met veel muren, waar je zoveel mogelijk kasten en rekken met kleding tegenaan kunt zetten. Maar straks kun je van buitenaf goed zien wat hier binnen gebeurt. Ook die oude vloer en pilarenconstructie, die je nu ziet, gaan we niet weg timmeren. Die transparantie was een uitdrukkelijke wens van gemeentelijk supervisor Winy Maas, die de regie voert over de volledige renovatie van het centrum. Daar hoort ook de herontwikkeling van het stationsgebied (District E) en die van het Stadhuisplein bij.

Winkels op BG en 1, bedrijven op 2 tot en met 5
Over een maand is de sloop van het V&D-pand afgerond. Na de zomervakantie begint de herontwikkeling van het gebouw, die naar verwachting in december 2021 wordt afgerond . Op de onderste twee lagen komen winkels terug: in ieder geval Foot Locker en Costes. Naar een derde partij wordt nog gezocht. De verdiepingen 2 tot en met 5 worden in gebruik genomen door bedrijvencluster Microlab, dat ook op StrijpS al een locatie heeft. De bestemming van het volledig gesloopte deel van de V&D-gebouw, grenzend aan de Vrijstraat, is nog niet bekend. Van Geffen: "Daar zou een woontoren kunnen komen, maar evengoed een uitbreiding van het pand dat we nu gaan bouwen. Dat wordt nog onderzocht."

Laat je reactie achter