'Typisch Eindhovens' So What’s Next Jazzfestival viert 10de editie
28, 29 en 30 oktober vindt de tiende editie van het So What’s Next Jazzfestival plaats in het Muziekgebouw. Een rede voor het festival om uit te pakken, zeker na dat vorige edities slechts in afgeslankte vorm konden doorgaan.
“Ja dat klopt. Vorig jaar hadden we te maken met afgeslankte zaalbezetting, het jaar daarvoor was het online. We zijn blij dat deze editie weer kan plaatsvinden zoals het festival ooit bedoeld was. Daar gaan we wel van uit tenminste, hoewel duidelijk is dat corona niet helemaal weg is. Dit jaar hopen we op de zaterdag weer zo'n 1500 bezoekers te kunnen verwelkomen.”
Aan het woord is Barend Fransen, voormalig bestuurslid van het festival, maar dit jaar voor het eerst betrokken bij de samenstelling van het programma. Fransen is daarnaast oprichter van de gerenommeerde jazzband Gare du Nord.
We vragen ons nooit af: 'kan dat wel?', maar altijd: 'waarom niet?
Barend Fransen, organisator So What's Next Jazzfestival
“Dat zie je denk ik ook wel terug in het programma van So What’s Next”, zegt Fransen. “Want het festival wil eigenlijk hetzelfde als wat wij met Gare du Nord ook willen: zich niet in een hokje laten stoppen. Dat geldt sowieso heel erg voor de hedendaagse jazz”, zegt Fransen.
“Want als er één genre is dat altijd de dwarsverbanden zoekt, is het wel jazz. Van elektro tot hiphop, jazz hoor je bijna in alles terug. En dat gegeven willen we met het festival uitbaten. Ik durf te zeggen dat deze editie de meeste brede en veelzijdige editie tot nu toe wordt.”
Van Los Angeles tot Turkije
Waar zit hem die veelzijdigheid dan in? Fransen zet uiteen: “Eén van de grootste namen die we hebben is Lady Blackbird. Een enorm talentvolle zangeres uit Los Angeles, iemand van wie ik verwacht dat de hele wereld haar over een half jaar kent. Van de andere kant hebben we het Ashley Henry Trio, uit de Londense hiphopscene en Karsu, die jazzmuziek verweeft met invloeden uit Turkse muziek.”
“Maar daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook het Archie Shepp Quartet”, gaat Fransen verder. “Shepp is een oude jazz-pionier uit New York, die inmiddels 85 is maar nog steeds invloedrijk is. Dat maakt hem zo bijzonder. En zijn aanwezigheid vertelt ook iets over de muziekstroming, over waar die vandaan komt.”
Het leuke aan een divers muziekaanbod, is dat je een divers publiek krijgt
Barend Fransen, organisator So What's Next Jazzfestival
Uiteindelijk is die veelzijdigheid, het eclectische programma, ook waarom het festival zo goed bij Eindhoven past, zo vertelt Fransen. “De dwarsverbanden die je terugziet in ons programma, daarmee zijn we in Eindhoven ook altijd bezig. We zijn altijd bezig met innovatie, we vragen hier ons nooit af: ‘kan dat wel?’, maar eerder: ‘waarom niet?’.
En met die instelling onderscheidt So What’s Next zich ook ten opzichte van andere jazzfestivals in de provincie, zo denkt de organisator. “Als je kijkt naar het Breda Jazz Festival dan is dat toch wat traditioneler – een fantastisch festival trouwens. Jazz in Duke Town in Den Bosch richt zich meer op Nederlands talent en wat dat allemaal te bieden heeft.”
Een breed publiek
“Wij hebben ook een wat meer internationale insteek – wat ook past bij ons publiek. En we mikken op een breed programma. Het leuke zo'n divers muziekaanbod, is dat je een divers publiek krijgt. Dat is misschien nog wel het leukst aan So What’s Next”, zo besluit Fransen.
Laat je reactie achter