Catharina Ziekenhuis

Tweede PET-CT scanner in Catharina Ziekenhuis

Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis heeft deze week een tweede PET-CT scanner in gebruik genomen. Dat is volgens het ziekenhuis een belangrijke stap bij de behandeling van patiënten met kanker en hartaandoeningen.

“In ons ziekenhuis behandelen we een groot aantal kanker- en hart- en vaatpatiënten. Daardoor zien we de vraag naar nucleair geneeskundige diagnostiek toenemen. Deze nieuwe scanner heeft verbeterde digitale technologie en software en is daarmee sneller, beter en patiëntvriendelijker”, legt nucleair geneeskundige Nanda Louwers-Smulders uit.

Combinatie 
De PET-CT scanner is een combinatie tussen een CT-scanner (Computer Tomografie) en een PET-scanner (Postrion Emissie Tomografie). Bij een CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt om zo een gedetailleerd beeld van het lichaam te krijgen. Bij een PET-scan wordt er naar de stofwisseling van cellen gekeken. Kankercellen hebben vaak een afwijkende stofwisseling. Door de combinatie van deze twee scanners kan er zowel naar de plaats als naar de afwijking erg nauwkeurig worden gekeken. 

Met de extra scanner kunnen patiënten met kanker- en hartproblemen sneller worden geholpen. 

Laat je reactie achter