Eindhovense studenten naar Antartica voor klimaatonderzoek
Twee studenten van de Eindhovense TU vertrekken dinsdag voor twee weken naar Antarctica. Daar gaan ze hun 'Antarctica-rover' uittesten. Dit onbemande voertuig moet helpen bij het bestuderen van de gevolgen van klimaatverandering.
Het studententeam Polar van de universiteit bouwt een zonnemobile die onbemand metingen moet kunnen maken. Deze willen de studenten op de Zuidpool plaatsen omdat Antarctica volgens hen waardevolle inzichten kan geven in de gevolgen van klimaatverandering. Hulscher en teamgenoot Oscar Mannens (technical manager) gaan naar Antarctica om te kijken hoe goed de 'Antarctica-rover' tot nu toe werkt.
Het voordeel van de 'Antarctica-rover' is goedkoper en duurzamer onderzoek. “Het betekent geen eigen stations en zo min mogelijk menselijke aanwezigheid”, verduidelijkt Dick van der Kroef, directeur van het Nederlands Polair Programma dat namens de overheid wetenschappelijk onderzoek in en naar de poolgebieden financiert. "Er zijn onderzoeksstations en grote trucks nodig voor klimaatonderzoek op de Zuidpool, terwijl deze bijdragen aan het verslechteren van klimaat. De Nederlandse regering heeft als doel om bij onderzoek in de poolgebieden zo duurzaam mogelijk te werk te gaan", aldus Van der Kroef.
Eerste rijdend prototype
Het voertuig is gebaseerd op de 'Mars-rover'. Deze verricht onbemand metingen over het klimaat op Mars. Volgend jaar willen ze het eerste rijdende prototype van de 'Antarctica-rover' af hebben. Wat lastig is, zijn de weersomstandigheden op de Zuidpool.
"De intensiteit van de zon is extreem laag, net als de temperatuur. Zonnepanelen en batterijen presteren doorgaans matig in deze omstandigheden, dus zoeken we naar manieren om het systeem beter tegen het weer bestand te maken. Ook creëert het witte landschap en het ontbreken van referentiepunten een uitdaging voor autonoom rijden”, legt teammanager Ewout Hulscher van team Polar uit. Om uit te zoeken hoe de weersomstandigheden in het echt effect gaan hebben op de rover gaan Hulscher en Mannens twee weken naar Antarctica.
Laat je reactie achter