advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040 / Alain Heeren

TU/e zet streep door drie studentenstops

De Eindhovense TU schaft vanaf volgend studiejaar de studentenstop bij drie opleidingen af.

Het gaat om de opleidingen Biomedische Technologie, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde.

Reden voor de maatregel is dat de TU meer geld krijgt vanuit Den Haag. Omdat er enorme vraag is naar ingenieurs, stelt het kabinet tot 16 miljoen euro extra beschikbaar voor de technische universiteit. Met name in de hightech-regio Eindhoven is de vraag naar hoogopgeleide technici groot.

Voor de opleidingen Bouwkunde, Technische Informatica en Industrial Design gaat de TU het aantal toe te laten studenten verhogen. Wat die toename wordt, is nog niet duidelijk. Het universiteitsbestuur neemt daarover in december een besluit.

Door het extra geld van de rijksoverheid, kan de TU/e meer ingenieurs opleiden. Volgens de universiteit blijft de kwaliteit van het onderwijs daarmee behouden. 

Eerder werden de studentenstops ingevoerd, omdat het aantal studenten meer dan verdubbelde, zonder dat er extra geld bijkwam. Hierdoor zei de TU de kwaliteit van het onderwijs niet meer te kunnen garanderen. "Als de verhouding tussen het aantal studenten en het wetenschappelijk personeel scheef groeit, gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit en loopt de werkdruk op. We waren daarom genoodzaakt aan de rem te trekken", aldus rector Frank Baaijens:


Laat je reactie achter