Solar Team Eindhoven / Bart van Overbeeke

TU/e wint de World Solar Challenge

Solar Team Eindhoven heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge.

De zonneauto van Solar Team Eindhoven, Stella Era, heeft de ruim drieduizend kilometer lange rit van Darwin naar Adelaide afgelegd met de hoogste efficiëntiescore van alle teams. Ook op de beoordeling door de vakjury op zaterdag scoorde het team ver boven de concurrenten.  De studenten van de TU/e behaalden een winnende totaalscore van 204.8, waarvan 111.7 punten voor efficiëntie en 93.1 voor comfort en innovaties. 

Tot nu toe heeft het team uit Eindhoven alle edities van de Cruiser Class van de World Solar Challenge gewonnen.

Tegenslagen
De studenten zijn extra blij met de winst omdat het team dit jaar met flinke tegenslagen te maken heeft gehad. Zo kwam zonneauto Stella Era met een beschadigd zonnepaneel aan in Darwin en had het team twee weken voor de start problemen met het elektrisch systeem waarvan de oorzaak onbekend was.

'Door de tegenslagen in de voorbereiding misten we veel testdagen, waardoor we niet zeker waren van wat ons tijdens de Challenge nog te wachten stond', zegt teammanager Carijn Mulder.  

Solar Team Eindhoven / Bart van Overbeeke

Het was zeker niet vanzelfsprekend dat we voor de vierde keer wereldkampioen zouden worden

• Carijn Mulder

'Alle uitdagingen hebben het team gedurende de voorbereidingen en de wedstrijd tot het laatste moment scherp gehouden. We zijn allemaal supertrots op onze hoge scores en de overwinning', zei Mulder in haar overwinningstoespraak tijdens de uitreiking. 

Winnaar Smart Grid Pitch Competition
Het Eindhovense team won ook de Smart Grid Pitch Competition. Deze prijs is voor het beste idee om bij te dragen aan duurzame elektriciteitsvoorziening. Stella Era kan namelijk ook dienen als 'laadpaal'; de overtollige elektriciteit die wordt opgewekt kan ze leveren aan andere auto's.

Laat je reactie achter