TU/e werkt aan kunstbaarmoeder
De Technische Universiteit Eindhoven heeft twee projecten lopen die zowel de levensverwachting van (veel) te vroeg geboren baby’s en volwassenen kan verbeteren. Dat meldt de universiteit.
Voor te vroeg geboren baby’s werkt de universiteit aan een kunstmatige baarmoeder. Dat doet de onderwijsinstelling samen met het Maxima Medisch Centrum. Vorig jaar werd een eerste ontwerp getoond tijdens Dutch Design Week. De komende jaren gaan de betrokken wetenschappers werken aan de eerste tests.
De longetjes van extreem vroeggeboren baby’s zijn onvoldoende ontwikkeld om goed te kunnen ademen. Momenteel moeten een couveuse en kunstmatige adembeademing zulke jonge baby’tjes helpen. Helaas lukt dat niet altijd. De helft van alle baby’s die geboren worden na slechts 24 weken zwangerschap komen te overlijden. En als ze overleven, krijgen ze vaak last van verschillende aandoeningen. De kunstbaarmoeder wordt ontworpen voor baby’s tussen de 24 en 48 weken.
Drie keer zo laag
“Met elke dag dat de groei van een foetus van 24 weken in een kunstbaarmoeder wordt verlengd, stijgt de kans op overleven zonder complicaties. Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken is het risico op voortijdig overlijden drie keer zo laag”, zegt professor Guid Oei, die meewerkt aan het project.
Laat je reactie achter