Studio040

TU/e werft onafhankelijke ombudsman

Op de TU/e gaat binnenkort een onafhankelijke ombudsman aan de slag. Momenteel is de universiteit bezig om hiervoor iemand te werven.

Sinds deze maand moeten universiteiten een onafhankelijke ombudsman aanstellen. Die kan inspelen op meldingen of klachten van studenten en medewerkers over mogelijke misstanden. Het kan dan gaan om ongepast gedrag, intimidatie of het niet integer handelen van onderzoekers. 

Belang
De TU/e laat weten dat de functie van ombudsman al is vrijgemaakt. Zodra er iemand is gevonden, kan hij of zij zo snel mogelijk aan de slag, laat een woordvoerder weten. Volgens de Eindhovense universiteit is het belangrijk dat er een ombudsman komt, omdat die ‘de mogelijkheden vergroot voor mensen die in de knel zitten’.

Wangedrag
Nu ontbreekt op veel Nederlandse universiteiten nog een ombudsman. Vorige week meldde de NOS dat veel studenten die willen promoveren te maken krijgen met wangedrag, zoals pesten of buitensluiting. Daarnaast werden er voorbeelden genoemd van racisme en seksueel overschrijdend gedrag. Begin vorige maand nog stelde de TU/e zelf een onderzoek in naar racisme, discriminatie en machtsmisbruik. Aanleiding hiervoor waren signalen van wangedrag door onderzoekers en hoogleraren.

Laat je reactie achter