TU/e vraagt studenten weg te blijven als ze geen kamer kunnen vinden
Studenten die voor 1 augustus geen kamer hebben kunnen vinden in of rond Eindhoven, worden door de Technische Universiteit gevraagd weg te blijven.
Dat meldt universiteitsblad Cursor. Internationale studenten die in september naar Eindhoven willen komen voor hun studie, ontvingen in juni een brief van het universiteitsbestuur met het dringende advies weg te blijven indien ze op 1 augustus nog geen woonruimte hebben gevonden.
Dat deed de universiteit omdat een oplossing voor de wooncrisis waarmee de regio kampt, niet voor handen is. De constructie waarbij internationale studenten een huurcontract voor een jaar kregen en ze zelf in dat jaar woonruimte moesten vinden, is vastgelopen. Dat ziet Nicole Ummelen, vicevoorzitter van het college van bestuur van de TU/e.
Eigen woonruimte
“We zien dat veel van deze studenten er niet in slagen binnen een jaar zelf een eigen ruimte te vinden. We kunnen ze na afloop van het jaarcontract moeilijk op straat zetten, dus blijven ze wonen in de units die we eigenlijk nodig hebben voor nieuwe internationals”, zo zegt Ummelen.
Directeur van studentenzaken, Patrick Groothuis, legt uit dat alles begint bij de krapte op de woningmarkt. “Voorheen waren we in staat om vanuit studentwoningen waar we als universiteit zelf garant voor staan, een landingsplaats voor een of twee jaar te bieden aan zo’n veertig procent van de internationale studenten”, zegt Groothuis.
“De resterende zestig procent vond zelfstandig huisvesting. Doorstromers vinden nu veel moeilijker iets, waardoor het gat tussen vraag en aanbod verder is vergroot en de TU/e kan nu ook niet meer die veertig procent nog een aanbod doen.”
10 procent
Anno 2022 zien die percentages er heel anders uit. De universiteit kan nu nog maar vijf tot tien procent van de internationale studenten helpen met huisvesting. Op de korte termijn wil de TU/e daarom tijdelijke woningen plaatsen.
“Daar zijn op de campus twee locaties voor in beeld”, aldus Groothuis. “Die bekijken we samen met een groep studenten. Ook met de gemeente wordt hier overleg over gevoerd, dit in verband met de vergunningen die hiervoor nodig zijn.”
Horizon
Van Ummelen laat weten dat op de iets langere termijn ook licht aan de horizon gloort. De twee nieuwe woontorens die op het campusterrein moeten oprijzen in 2024, moeten verder een eind maken aan de huidige problemen. De woontorens moeten samen zo’n 700 woningen bieden. “Maar tot die tijd blijft het een enorme uitdaging voor ons”, aldus Ummelen.
Laat je reactie achter