Studio040| San van Suchtelen

TU/e-team recyclet het 'on-recyclebare'

Batterijen, mobiele telefoons en kapotte laptops. Er komt een tijd dat je er vanaf moet en het naar de stort brengt. Maar daarmee brengen we ook stoffen weg die eigenlijk nog heel goed te gebruiken zijn. Een groep studenten van de TU/e bedacht een manier waarop je die stoffen toch nog uit het afval kunt halen.

Waar de huidige afvalindustrie past als het om het ontleden van klein electronisch afval gaat, is een TU/e-team het gat ingesprongen. Team Core - zoals ze zichzelf noemen - ontwierp een oven die de metalen op 1600 graden 'thermisch ontleed'. De oven scheidt onder meer basalt en obsidiaan van het afval, wat na afkoeling gebruikt kan worden voor nieuwe toepassingen, zoals asfalt en in de tuinsector. "Anders komt dat afval in Afrika terecht", zegt Dirk van Meer, voorman van team Core. "Daar stuurt Europa zijn afval normaal heen, omdat dat nou eenmaal lekker goedkoop en makkelijk is." Maar het schaadt de bevolking daar en uiteindelijk ook het milieu. Daarom is het goed dat het nu anders kan." 

Team Core is de TU/e-campus inmiddels ontgroeid en heeft al meer dan een voet tussen de deur van de afvalverwerkingsindustrie. Van Meer: "Die krijgt maximaal 98 procent zelf al verwerkt. Maar die resterende, o zo belangrijke twee procent: die vullen wij nu al aan bij een bedrijf in Groningen. We verwachten onze vleugels ook in de rest van Nederland uit te slaan."

Laat je reactie achter