TU/e-studenten bouwen aan e-vliegtuig
Gaat het zestien TU/e-studenten lukken om de luchtvaartindustrie CO2-neutraal te maken? Team Falcon Electric Aviation gaat het op kleine schaal in ieder geval wel proberen. Op een 'oude fiets', met een Cessna 150 op vliegbasis Kempen Airport.
De studenten kochten het toestel in Engeland, lieten het naar Kempen Airport overvliegen, demonteerden de motor en knutselen zich sindsdien een slag in de rondte om de vervangende accu's gebalanceerd terug te plaatsen. 'Try and error'. "Wij zijn ook maar een groepje studenten, die dit vooral een mooi idee vonden", legt Brandon van Schaik namens Team Falcon uit. "We moeten dit wiel zelf uit zien te vinden. De luchtvaartindustrie is er zelf nog niet mee bezig, vreemd genoeg."
Accu's
De studenten - zestien in getal, afkomstig uit acht verschillende landen - weten één ding al wel zeker: de oceaan gaan ze straks niet met hun e-Cessna overvliegen. Daarvoor zou een lading accu's nodig zijn, die het vliegtuig onmogelijk kan vervoeren. Van Schaik: "We houden het kleinschaliger en richten ons nu op de vliegschool hier. Die maken vluchten van één tot anderhalf uur. Het zou al heel mooi zijn, als ons dat straks lukt."
Voor het zover is, moet er nog veel gepuzzeld, gesleuteld en getest worden. "In februari 2021 verwachten we een eerste test. Taxiënd over de landingsbaan. Pas die goed verloopt, kunnen we voorzichtig aan vliegen gaan denken.
Laat je reactie achter