De studenten met het vliegtuig Team Falcon

TU/e-studenten werken aan een elektrisch vliegtuig

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven willen een duurzaam alternatief ontwikkelen voor de luchtvaart.

Het studententeam Falcon Electric Aviation werkt daarom aan een vliegtuig met elektrische aandrijving. Bij het bouwen van het elektrische vliegtuig hebben de studenten elektrische auto-fabrikant Tesla als voorbeeld. Dat schrijft Innovation Origins.

“We zaten twee jaar geleden met een paar vrienden bij elkaar en hadden het over de energietransitie. Voor auto’s en bussen worden op dit moment al allerlei duurzame oplossingen bedacht, maar voor vliegtuigen en boten is dat nog veel minder”, zegt mede-oprichter van het studententeam Brandon van Schaik.

Omdat het ontwerpen en certificeren een proces is dat lang duurt en veel geld kost, besloten de studenten om niet zelf een vliegtuig te ontwerpen,maar om bestaande vliegtuigen om te bouwen.

Vliegscholen
Het vliegtuig waarmee de studenten aan de slag gaan is een Cessna 150, een tweepersoonsvliegtuig dat vaak gebruikt wordt door vliegscholen. Van Schaik laat weten dat het behalve milieutechnisch, ook in financieel opzicht interessant is om elektrisch te vliegen, omdat elektriciteit goedkoper is dan kerosine.

Terugverdienen
Het ombouwpakket kunnen vliegscholen in zo'n vier tot vijf jaar terugverdienen. Behalve dat er geen kerosine hoeft worden verbruikt is volgens van Schaik ook het onderhoud van een elektromotor veel makkelijker dan dat van een verbrandingsmotor.

Het omgebouwde vliegtuig moet over iets meer dan een half jaar klaar zijn. Het project wordt financieel ondersteund door Metropool Regio Eindhoven.

Laat je reactie achter