advertentie Banner Siteli

De drone is ontwikkeld door TU/e-studententeam Blue Jay Blue Jay

TU/e-studenten en brandweer testen drone

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben donderdagochtend samen met Brandweer Zuidoost-Brabant een drone getest.

De drone is ontwikkeld door de studenten om mensen te redden bij een brand. het studententeam Blue Jay heeft speciaal daarvoor de drone ontwikkeld. Die is donderdagochtend dus getest.

Bij die test is een situatie nagebootst waarbij een bewoners van een verzorgingstehuis waar een brand woedde, geëvacueerd moest worden. De brandweer laat weten enthousiast te zijn over het project.

"Mensen worden ouder, blijven langer thuis wonen en worden afhankelijker. Blue Jay kan dan een maatschappelijke meerwaarde hebben” zegt een woordvoerder van de brandweer. “Moet je je eens voorstellen wat er gebeurt als er ’s nachts in een verzorgingstehuis brand uitbreekt en twee verpleegsters moeten tachtig bewoners op tijd naar buiten zien te krijgen. De Blue Jay-drone kan te hulp schieten bij een beginnende brand.”

Zelf vliegen en denken
"De drone is in staat om zelf te vliegen en te denken", laat het studententeam weten. "Door middel van kunstmatige intelligentie kan de drone mensen herkennen en reageren op handgebaren. De personen worden door Blue Jay naar buiten geleid. Op deze manier gaat de cruciale tijd tot de brandweer arriveert niet verloren. Zo kan de drone levens redden."

Hieronder is te zien hoe de drone moet functioneren.

Laat je reactie achter