TU/e start onderzoek naar luchtzuivering in klaslokalen
De Technische Universiteit Eindhoven is gestart met een onderzoek naar de effectiviteit van luchtzuiveringsinstallaties tegen de verspreiding van corona.
Dat onderzoek doet de TU/e samen met KU Leuven. In 100 scholen verspreid over Nederland en België, in zo’n 500 klaslokalen, worden er luchtzuiveringsapparaten neergezet en wordt het aantal coronabesmettingen onder de leerlingen bijgehouden.
Ook worden het aantal besmettingen bij gehouden in vijf klaslokalen zonder zuiveringsinstallatie. Daarnaast wordt met speciaal daarvoor bestemde apparatuur, gemeten of het aantal virusdeeltjes in de lucht vermindert.
De eerste luchtzuiveringsinstallatie werd vrijdagochtend geplaats in een lokaal van basisschool Kindcentrum De Kiezel in Best. “Ik hoorde via een ouder van het onderzoek en dacht: zo kunnen wij bijdragen aan het openhouden van scholen”, zegt directeur Marjolein van Lieshout van de Kiezel. “Het kost ons geen geld of extra moeite want bijhouden hoeveel kinderen afwezig zijn vanwege corona deden we toch al.”
Eerdere proeven
Met de proef in de klaslokalen wordt voortgebouwd op testen met luchtzuivering die eerder al werden gedaan in stadions en sportscholen. Hoogleraar bouwfysica Bert Blocken, samen met viroloog Marc van Ranst betrokken bij het onderzoek, laat weten dat daaruit naar voren kwam dat samen met goede ventilatie, luchtreiniging een goede maatregel is.
Ventilatie niet genoeg
“Met ventilatie alleen voer je aerosolen onvoldoende af. Tenzij er genoeg ventilatiecapaciteit is, maar dat betekent dat grote hoeveelheden koude buitenlucht steeds opnieuw opgewarmd moeten worden. Dat is met de huidige energieprijzen en in het kader van de klimaatverandering onverantwoord”, aldus Blocken.
Met de resultaten van het onderzoek hopen de betrokkenen schoolsluitingen in de toekomst te voorkomen. “Ik denk niet dat we deze crisis enkel kunnen bestrijden als we sturen op gedrag. Ik geloof juist dat ook technologische oplossingen kunnen bijdragen aan de bestrijding van de pandemie”, zo laat Blocken weten.
Achterop geraakt
Overigens had Nederland al verder kunnen zijn in dit onderzoek, waarmee het eerder nog voorop liep. Nu zijn landen als Duitsland, Zuid-Korea en Australië veel verder met het gebruik van luchtreinigers.
Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn is afhankelijk van het proces van de academische toetsing van de resultaten.
Laat je reactie achter