advertentie Banner Siteli

Een illustratie van kankercellen Pixabay

TU/e: Prostaatkankercellen gebruiken oud DNA om uit te zaaien

Prostaatkankercellen gebruiken oude DNA-programma’s die in de prostaat aanwezig zijn, om uit te zaaien in het lichaam.

Dat heeft een groep onderzoekers aangetoond onder leiding van TU/e-professor Wilbert Zwart.

Als er een embryo groeit in de baarmoeder, zijn er DNA-programma’s actief die de prostaat vormen. Wanneer de prostaat ‘af’ is, worden die specifieke DNA-programma’s inactief. Die programma’s blijven inactief, ook wanneer er in de prostaat een tumor ontstaat.

Wanneer de tumor gaat uitzaaien, worden de programma’s die in de embryonale staat actief waren, opnieuw geactiveerd. Die DNA-programma’s worden vervolgens misbruikt door de kankercellen om zich over het lichaam uit te zaaien.

Dezelfde eigenschap
"Dit bleek voor iedere uitzaaiing die we bestudeerd hebben het geval”, zegt Wilbert Zwart die werkt bij de biomedische engineering faculteit van de universiteit. “Hoewel elke tumor uniek is, delen toch al deze uitgezaaide prostaattumoren dezelfde eigenschap: uitzaaiende tumorcellen reactiveren het DNA dat sinds de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder niet meer actief is geweest, maar gebruiken het nu om te kunnen uitzaaien. Een ontzettend belangrijke ontdekking.”

De volgende vraag
Een ontdekking ook die goed nieuws is voor de toekomst van kankerbestrijding. “De volgende vraag is, of dit proces uniek is voor prostaatkanker, of dat meerdere tumortypes gebruik maken van deze programma’s uit de embryo-tijd van het lichaam, om uit te zaaien", aldus Zwart. “We hopen dat met deze nieuwe kennis uiteindelijk nieuwe behandelingen ontwikkeld kunnen worden.”

Het onderzoek werd gefinancierd door onder meer KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Laat je reactie achter