Draadloze plastic waterpoliepen TU/e

TU/e maakt kleine robot die cellen transporteert

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot die water reinigt en cellen transporteert.

De minirobot is geïnspireerd op een koraalpoliep; een klein zacht dier met tentakels waaruit koralen in de oceaan bestaan, en beweegt onder invloed van magnetisme en licht.  “Ik was geïnspireerd door de beweging van deze koraalpoliepen, vooral door hun zelf gegenereerde waterstroming, waarmee ze echt een interactie aangaan met hun omgeving", zegt onderzoeker Marina Pilz Da Cunha. 

De stam van de levende poliep maakt een draaiende beweging waardoor het water eromheen gaat stromen. Deeltjes die in het water drijven komen af op het minirobotje. Vervolgens grijpen de tentakels de voorbij drijvende voedseldeeltjes. De tentakels reageren op licht. 

Vervuiling filteren
Het handige aan de minirobot is dat hij onafhankelijk functioneert van de vloeistof waarin hij staat. Pilz Da Cunha: “Onze robot werkt juist precies hetzelfde in zout water, of in vervuild water. Sterker nog, de poliep kan in de toekomst wellicht vervuiling uit het water filteren, door deze met zijn tentakels te vangen.”

Wetenschapper Marina Pilz Da Cunha werkte eerder al aan een minirobotje die op het droge 'pakketjes' kon bezorgen.

Laat je reactie achter