TU/e liet studenten onterecht verwijderen: 'We mochten demonstreren'
Een van de studenten die in maart werd opgepakt omdat hij demonstreerde tegen de aanwezigheid van oliebedrijf Shell op een carrièrebeurs van de TU/e, is door de rechter onschuldig verklaard.
Zo’n twintig studenten werden opgepakt in maart. Vervolgens kregen ze een flinke boete. Bram, één van de activisten die werd gearresteerd op de universiteit, kreeg een boete van 300 euro. Die vocht hij aan, waardoor hij op vrijdag 7 oktober voor de rechter moest verschijnen.
De rechter was vervolgens duidelijk in zijn oordeel, zo zegt Bram. “Onze demonstratievrijheid had nooit mogen worden ingeperkt. Dat bevestigt het gevoel dat wij destijds hadden. We waren enorm verbaasd over het feit dat na vijf minuten demonstreren de politie in een keer voor onze neus stond.”
Openbaar ministerie
Of het openbaar ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak is niet duidelijk. Het OM had de eis voor de boete aanvankelijk laten vallen, omdat het in de veronderstelling was dat de studenten het hele carrière-evenement ontoegankelijke maakte. Daar bleek tijdens de rechtszaak geen sprake van te zijn – de beurs kon gewoon doorgaan. “Daarop liet het OM de eis voor de boete vallen, maar ze wilden wel dat ik schuldig werd bevonden. Dat gebeurde gelukkig niet”, zo vertelt Bram.
Verslechterd
Door de gebeurtenissen is de relatie tussen de universiteit en de studenten wel verslechterd, zo zegt de student annex klimaatactivist. “Ja dat lijkt me logisch. Als je de aanwezigheid van een bedrijf als Shell, dat rond klimaatverandering jarenlang leugens heeft verspreid, belangrijker vindt dat het welzijn van je eigen studenten, dan is dat geen basis om een goede relatie op te bouwen”, zegt Bram.
Hoe die relatie dan verbeterd kan worden? “Excuses van de universiteit voor haar handelswijze zouden op zijn plaats zijn. Die zijn er nog niet gekomen.”
Maar liever dan excuses heeft Bram liever nog iets anders. “Transparantie. Dat de universiteit open en eerlijk is over haar banden met de fossiele industrie en hoeveel geld daarmee gemoeid is. Maar dat lijkt me eerlijk gezegd een utopie”, aldus Bram.
Laat je reactie achter