TU/e krijgt 1,5 miljoen voor hybride quantumcomputer
De Technische Universiteit Eindhoven krijgt anderhalf miljoen euro voor de ontwikkeling van een zogenaamde ‘hybride quantumcomputer’. Ook de TU/e zelf legt geld in.
Het geld is afkomstig uit een totaal bedrag van 23,5 miljoen euro dat de regering heeft toegezegd voor innovatie op het gebied van quantumtechniek.
Met het geld wil de TU/e een hybride quantumcomputer maken. Dat is een combinatie van een quantumcomputer en een ‘normale’ hedendaagse supercomputer.
Die hybride computer moet gaan dienen voor zeer complexe berekeningen die te ingewikkeld zijn voor normale supercomputers. Dan gaat het om berekeningen op het gebied van geneeskunde, quantumchemie en materiaalwetenschap. De computer zal, wanneer hij eenmaal gemaakt is, gebruikt worden om dit soort complexe berekeningen te doen.
1'tjes en 0'tjes
Quantumcomputers kunnen die moeilijkere berekeningen maken door een innovatie die ten grondslag ligt aan hoe computers werken. Normale computers werken met zogenaamde bits – 0’tjes en 1’tjes. Door verschillende combinaties van nullen en eenen kan informatie worden opgeslagen.
In quantumcomputers worden deze klassieke bits vervangen voor quantumbits – oftewel qubits. In die bits kunnen tegelijkertijd zowel een 1- als 0-waarde worden opgeslagen.
Praktijk
Voordat die theorie in de praktijk kan worden toegepast, zijn er wel nog wat technologische doorbraken nodig. Die uitdaging gaan onderzoekers van de universiteit te lijf. De verwachting is dat de hybride computer in 2024 kan worden gebouwd.
Laat je reactie achter