Bart van Overbeeke Photography

Bijna 1,4 miljard euro van Nationaal Groeifonds naar projecten TU/e

Het kabinet gaat bijna 1,4 miljard euro investeren in vijf projecten waarin de TU/e een belangrijke rol speelt. De programma's die geld hebben gekregen van het zogeheten Nationaal Groeifonds moeten economische groei stimuleren.

In totaal wordt 4 miljard euro geïnvesteerd door het Nationaal Groeifonds, onder leiding van Jeroen Dijsselbloem. Van dat bedrag gaat dus bijna 1,4 miljard naar programma's waarbij de TU/e betrokken is. Zo'n 121 miljoen euro is direct beschikbaar, terwijl voor de rest van het bedrag nog een extra onderbouwing moet worden gegeven of aan bepaalde voorwaarden worden voldaan door de Eindhovense universiteit en zijn partners. De onderwerpen van de vijf programma's zijn quantumtechnologie, groene waterstof, kunstmatige intelligentie, een geïntegreerd zorgdatasysteem en regeneratieve geneeskunde.

Het overgrote deel, zo'n 615 miljoen euro, gaat naar quantumtechnologie. De initiatiefnemers achter het programma genaamd Quantum Delta NL Programma denken binnen zeven jaar een bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp) te kunnen leveren van 5 tot 7 miljard euro en denken dat er 30.000 hoogwaardige Nederlandse banen ontstaan op de lange termijn.

Groene waterstof
Naar het project ‘Groenvermogen van de Nederlandse economie’, mede opgesteld door onderzoekers van het TU/e-instituut EIRES, gaat zo'n 338 miljoen. "Dit fonds geeft een enorme impuls aan het veld en biedt prachtige kansen voor TU/e op het gebied van elektrolyzer ontwikkeling en verduurzaming van de chemische industrie. De beoogde samenwerking tussen chemie, energie en maakindustrie levert duizenden nieuwe banen op en bezorgt Nederland een solide plek in de Europese kopgroep op gebied van waterstof. Daarmee is dit programma een belangrijke impuls in het vergroenen van onze economie", vertelt Richard van Sanden, wetenschappelijk directeur van EIRES. 

Andere projecten
Voor kunstmatige intelligentie wordt 276 miljoen euro uitgetrokken, als aan alle eisen wordt voldaan. Voor het geïntegreerd zorgdatasysteem wordt 69 miljoen vrijgemaakt, terwijl regeneratieve geneeskunde 56 miljoen euro krijgt.

Nationaal Groeifonds
Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de overheid en is bedoeld voor eenmalige investeringen die bijdragen aan de toekomstige economische groei. De projecten van de TU/e namen deel aan de eerste ronde. Vanaf begin mei kunnen andere programma's een verzoek indienen. In totaal trekt het kabinet de komende vijf jaar in totaal 20 miljard uit.

Laat je reactie achter