TU/e TU/e / Bart van Overbeeke Fotografie

TU/e helpt strijd tegen corona met donatie

De laboratoria van Biomedische en Scheikundige Technologie en NanoLab van de Technische Universiteit Eindhoven TU/ hebben labjassen, overalls, laboratoriumbrillen, handschoenen en honderden liters ontsmettingsalcohol gedoneerd aan huisartsenposten en het Rode Kruis.

Dat laat de universiteit weten.

Door de coronacrisis is er een groot tekort aan labjassen, overalls, laboratoriumbrillen, handschoenen en ontsmettingsalcohol. De TU/e laboratoria zijn vrijwel gesloten en hebben deze spullen dus niet nodig. De TU/e was door de regionale huisartsenposten (HaROP Oost-Brabant) benaderd voor labuitrusting. “Er bleek onder meer behoefte aan labjassen. Daarvan hadden we er in Gemini nog 105 schoongewassen in de kast hangen, en ook in Helix hebben we er 92 gevonden", zegt Moniek de Liefde-Van Beest van Biomedische Technologie.

“Het is fijn dat we zo een steentje kunnen bijdragen”

• Moniek de Liefde-Van Beest, Biomedische Technologie

Veiligheidsbrillen en laboratoriumhandschoenen
De Veiligheidsregio Zuidoost Brabant had veiligheidsbrillen en laboratoriumhandschoenen nodig. “Dat hoorden we via NanoLab van de TU/e, die zelf ook wegwerphandschoenen en overalls leveren. We hebben onze laboratoria afgezocht en kwamen in Gemini tot honderd doosjes van honderd handschoenen, en ook in Helix vonden we nog zo’n vierhonderd doosjes in allerlei verschillende maten. Daarnaast hebben we veiligheidsbrillen voor de practica gedoneerd. Dat zullen er tussen de vijftig en honderd geweest zijn”, aldus de Liefde-Van Beest.

Desinfectiemiddelen
Hoogleraar Scheikundige Technologie, Kitty Nijmeijer kreeg de vraag binnen voor desinfectiemiddelen. Eerder deze week is zeshonderd liter ethanol en een paar honderd liter isopropanol door mensen van de TU/e eigenhandig naar het Rode Kruis gebracht. “Wij hebben alle vergunningen voor een dergelijk transport, dus dat lag voor de hand.” 

De huisartsen hebben aangegeven dat de labjassen in principe weer terugkomen naar de TU/e als ze niet meer nodig zijn, maar De Liefde-Van Beest rekent daar niet echt op. “Het zou fijn zijn als we er nog terugkrijgen, maar het belangrijkste is dat we in de huidige noodsituatie op deze manier een bescheiden bijdrage kunnen leveren.” De universiteit zegt dat de hulpgoederen een waarde hebben van een kleine tienduizend euro. 

Laat je reactie achter