advertentie Banner Siteli

TU/e en Catharina ontwikkelen snelle coronatest

De Technische Universiteit heeft in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis een instrument ontwikkeld om corona sneller kunnen vaststellen.

Het gaat om een algoritme dat covid-19 snel in het bloed kan herkennen. Daarmee kan bij een patiënt die op de spoedeisende hulp binnen komt, snel worden uitgesloten of zij corona heeft. Het gaat dus om een aanvulling op de bestaande onderzoeksmethode. Dankzij de test hoeft het ziekenhuis minder normale coronatests te gebruiken.

Op het hoogtepunt van de pandemie kregen onderzoekers de vraag of er geen manier was om sneller uit te sluiten dat iemand het virus had. “We zijn toen gaan kijken naar de informatie die we al hadden”, vertelt Arjen-Kars Boer, klinisch chemicus bij het Catharina-ziekenhuis en werkzaam als onderzoeker bij TU/e.

“Bij patiënten die op de spoedeisende hulp binnen komen, wordt namelijk standaard bloed afgenomen voor een zogenoemde quickscan", zegt Boer. "Hun bloed wordt op maar liefst 30 verschillende waarden getest. We vroegen ons af of er in hun bloed soms subtiele veranderingen aanwezig waren die kenmerkend zijn voor COVID-19. Konden we niet een soort direct herkenbare streepjescode vinden? En ja, dat blijkt dus te kunnen”.

Snelkookpan
De onderzoekers hebben het testinstrument in zo'n drie maanden tijd ontwikkeld. Normaal gesproken staat er veel langer om een dergelijk project tot een goed einde te brengen. “Van idee tot implementatie in drie maanden, dat is een extreme snelkookpan. In zo’n korte tijd een dergelijk instrument ontwikkelen, dat is echt uniek. In de hele wereld is dit nog niet in de literatuur beschreven.”

Andere tests
De volgende stap is bekijken of dit algoritme ook in andere ziekenhuizen kan worden toepast. Dat heeft nog wat voeten in de aarde, want elk ziekenhuis voert andere tests uit op de spoedeisende hulp en gebruikt daarvoor andere apparatuur.

Toch verwachten de onderzoekers dat ook andere ziekenhuizen het instrument gaan gebruiken.

Laat je reactie achter