TU/e bouwt stukje menselijk brein na
Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven zijn erin geslaagd om een belangrijke functie van het brein na te maken. Dat meldt de universiteit.
Het brein bestaat namelijk uit zenuwcellen die met elkaar communiceren. Dat gebeurt via 'synapsen', dat zijn de punten waarop zenuwcellen elkaar raken. Een smalle spleet tussen de raakpunten, zorgt ervoor dat de éne cel een signaal doorgeeft aan de andere. Hoe vaker dat gebeurt, wordt de verbinding tussen de cellen sterker en kost het minder energie om een signaal van de ene naar de andere cel te sturen. Dit is de manier waarop het brein dingen leert.
Het is een onderzoeker van de universiteit gelukt om een dergelijke cel niet alleen na te maken maar ook te laten communiceren met échte cellen.
Net als een echt brein
Onderzoeker Yoeri van de Burgt bracht met zijn onderzoeksteam de wetenschappelijke doorbrak tot stand. “Ons systeem blijkt, net als een echt brein, een leer- én een geheugenfunctie te hebben.”
“De meeste onderzoeksgroepen die werken aan het meten van hersenactiviteit en brein-machine interfaces zijn alleen in staat om elektrische signalen te meten. Maar die signalen zijn enkel een afgeleide van de processen in de synaps. Wij kunnen het proces écht nabootsen. We werken namelijk, net zoals het brein zelf, met elektrochemische signalen. Dat maakt onze aanpak efficiënter maar ook relevanter”, aldus Van de Burgt.
Toepassingen
De volgende stap voor Van de Burgt is om zijn systeem echt toe te gaan passen op problemen in de geneeskunde. Bijvoorbeeld om betere prothesen te ontwikkelen die écht kunnen communiceren met het lichaam en de hersenen of om stukken uitgevallen brein te herstellen.
Laat je reactie achter