TU-profs in race voor 35 miljoen euro met aanpak hartziekten

Twee Eindhovense TU-onderzoekers maken grote kans om een megasubsidie in de wacht te slepen voor hun vernieuwende onderzoeken naar hart- en vaatziekten.

Het gaat om de hoogleraren Carlijn Bouten en Frans van de Vosse. Bouten bedacht een robothart, en Van de Vosse draagbare technologie om meer te weten te komen over het functioneren over het orgaan. Ze zijn in de race voor 35 miljoen euro van de Britse hartstichting. Die schreef een wedstrijd uit, omdat er op dit moment een groot tekort aan geld is voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.

'Robothart maakt donorhart overbodig' 
Bouten bedacht een zacht robothart, een siliconenachtige prothese met zachte kunstmatige spieren en sensoren. Ook wordt bij de productie menselijk kweekweefsel uit een lab gebruikt. Het hart wordt draadloos van energie voorzien via de huid. Het kunsthart zou in de toekomst harttransplantaties overbodig moeten maken. ‘Het biedt daarmee mogelijk uitkomst voor al die mensen die nu nog wanhopig wachten op een donorhart’, aldus de TU/e. Bouten wil een prototype eerst testen bij geiten. Pas in 2040 zouden mensen het robothart kunnen gebruiken.

Van de Vosse wil dat zijn onderzoek ertoe leidt dat de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten kan worden verbeterd. Hij wil daarvoor dus ‘draagbare technologie voor het dagelijks leven’ ontwikkelen. Dat zijn innovatieve technische hulpmiddelen die mensen bij zich dragen, en waarmee lichamelijke activiteit en het functioneren van het hart kan worden gemeten en bijgehouden.

Meer doden door hartziekten
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt het aantal doden als gevolg van hart- en vaatziekten wereldwijd toe de komende decennia. De Britse hartstichting ontving in totaal 75 aanmeldingen uit veertig landen, afkomstig van onderzoekers en ontwikkelaars uit de hele wereld. De Eindhovense onderzoekers zijn nu doorgedrongen tot de laatste vier. De overgebleven vier teams mogen het komende half jaar hun voorstellen uitwerken.

Laat je reactie achter