TU Eindhoven ontwikkelt 'chemo-gel' tegen buikvlieskanker
De TU Eindhoven heeft na 4 jaar onderzoek een gel ontwikkeld om buikvlieskanker effectiever te behandelen.
Door uitzaaiingen van darmkanker ontstaat vaak buikvlieskanker. Het is één van de dodelijkste kankertypes. Van de patiënten met darmkanker krijgt 1 op de 8 uitzaaiingen in de buikholte. Zonder behandeling kan een patiënt binnen een jaar sterven.
Zware behandeling
Momenteel is de enige behandeling een operatie waarbij die uitzaaiingen verwijderd worden. Dit wordt gecombineerd met een spoeling met chemotherapie. De buikholte wordt bij deze behandeling 90 minuten lang gespoeld met chemo, maar het effect is maar van korte duur. Daarbij komt dat een kwart van de patiënten niet eens in aanmerking voor deze behandeling, omdat ze niet fit genoeg zijn om de zware behandeling te ondergaan. De belasting voor de patiënt is te groot.
Minder risico met behulp van hydrogel
‘Met dat in ons achterhoofd hebben we deze hydrogel ontwikkel,’ vertelt een van de onderzoekers, Dan Jing Wu enthousiast, ‘Door de gel met een chemokuur te laden komt de kuur beter op de juiste plek. Zo kunnen de kankercellen selectiever behandeld worden en is de dosering beter verdeeld.’ Samen met onderzoeker Peter-Paul Fransen laat ze in het Dankerslab zien hoe de gel werkt: ‘De gel is vloeibaar bij injectie, maar wordt dik als het in het lichaam komt. De gel is getest en we weten zeker dat het menselijk lichaam de gel niet afstoot. Door deze vorm van selectieve behandeling en kleinere dosering zijn de risico\'s ook een stuk minder.’
De komende vier jaar gaan de onderzoekers van de TU samen met samen met onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis en Maastricht UMC de gel testen. Als de gel effectief de medicatie doseert, gaat de TU ook kijken of de gel gebruikt kan woorden om andere ziektes te bestrijden.
Laat je reactie achter