Igor Vermeer Fotografie

'Trudo Toren laat zien dat betaalbaarheid en duurzaamheid samen gaan’

De eerste bewoners van de nieuwe Trudo Toren namen deze week hun intrek in hun nieuwe trots. De toren met zijn kenmerkende begroeide balkons, bevat 125 sociale huurwoningen.

Met de woontoren heeft Eindhoven bovendien een primeur te pakken. Het gebeurde nog niet eerder dat een dergelijke woontoren, die veel ruimte biedt aan bomen, struiken en planten, ook sociale woningen biedt.

Wethouder van Wonen Yasin Torunoglu laat dan ook weten opgetogen te zijn over het nieuwe gebouw. “Dit is een echt statement. Dit prachtige gebouw, dat iconisch is voor onze stad, laat zien dat het bouwen van betaalbare woningen en duurzaamheid samen gaan. Grote complimenten voor wat er hier gerealiseerd is”, laat Torunoglu weten.

Verticaal bos
De toren biedt ruimte aan 135 bomen, 1500 struiken en 8500 planten, zo laat Trudo weten. Het idee van het verticale bos, kwam uit de mouw van de Italiaanse architect Stefano Boerie. Zijn eerste gebouw met verticaal bos, staat in Milaan: het Bosco Verticale.

“In werkelijkheid was het allereerst een experiment, een prototype van een huis voor bomen, ook bewoond door mensen en vele vogelsoorten. Het was een verkenning van nieuwe manieren van hoe we ons kunnen verhouden tot elkaar en tot andere levensvormen”, zegt Boerie.

'Betaalbare variant'
Dat dat concept nu is gecombineerd met een sociaal element erin, vindt Boerie alleen maar mooi. “Het was een grote uitdaging om dit concept in een betaalbare variant te ontwerpen voor de inwoners van de stad Eindhoven. En ook een grote eer. Nu heeft deze prachtige lichtstad ook een groen icoon voor stedelijke bebossing. En ik wens alle nieuwe bewoners hier heel veel geluk”, aldus de architect.

Spoedzoekers
Want de meeste van die nieuwe bewoners zitten er al in. “Zij hebben hun woning gekregen op basis van motivatie en loting”, laat Trudo weten. “Dertig woningen zijn gereserveerd voor spoedzoekers, bijzondere klanten en statushouders. Zij kunnen allemaal met een betaalbare sociale huur wonen op één van de meest aantrekkelijke plekken van Eindhoven”, aldus de wooncorporatie.

Laat je reactie achter