Trudo| Artist impression Veestraat

Trudo pronkt met nieuwbouwkoopjes in de Veestraat

Een winnend lot uit de loterij, zo kun je de vijftien nieuwbouwwoningen in de Veestraat wel noemen. De nieuwe bewoners zetten hun handtekening op een koopakte met een prijs tot wel 135.000 euro ónder de marktwaarde. Voor corporatie Trudo is het een experiment om middeldure koop betaalbaar te maken.

“Een eigen huis, een plek onder de zon…” Met terugwerkende kracht klinkt het refrein van René Froger haast wrang, een huis hebben zonder ‘simpelweg gelukkig’ te zijn. Voor steeds meer mensen staat de toegang tot deze basisbehoefte immers onder druk.

Slimmer Kopen
De oververhitte woningmarkt is corporatie Trudo in ieder geval een doorn in het oog. Met de constructie Slimmer Kopen helpt ze al jaren mensen met een krappe beurs aan hun eerste koophuis. Via loting kunnen zij een woningen bemachtigen met 20 tot 30 procent korting op de marktprijs. In principe komt iedereen in aanmerking, al hanteert Trudo wel inkomensgrenzen.

Bij een eventuele verhuizing verkoopt de eigenaar de woning terug aan Trudo. De korting op de aankoopprijs wordt dan verrekend. Beide partijen delen vervolgens de resterende overwaarde (of, in deze tijden haast ondenkbaar: waardedaling). Op deze manier bouwen kopers alvast wat vermogen op en kan Trudo de woningen in roulatie houden voor sociale huur of gesubsidieerde verkoop.

The Next Step
Tot nu toe was het grootste deel van de woningen in de Slimmer Kopen-regeling bestemd voor mensen die recht hebben op een sociale huurwoning. Op de Veestraat verkoopt de corporatie voor het eerst nieuwbouwwoningen in het middeldure segment. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een inkomen tussen 40.000 en 55.000 euro per jaar. Zij verdienen eigenlijk teveel voor een sociale huurwoning, maar hebben nauwelijks mogelijkheden om door te stromen.

“Uit onderzoek blijkt dat ruim 20 procent van de corporatiewoningen in Eindhoven door huishoudens met een midden of hoog inkomen wordt bewoond,” zegt Trudo-directeur Theo van Kroonenburg. “Door de enorme prijsstijgingen is het voor velen nagenoeg onmogelijk geworden om een woning te kopen. De woningen die vrijkomen in dit segment, worden veelal opgekocht door beleggers, die ze vervolgens voor meer dan 1000 euro per maand verhuren.”

Bewoningsplicht
Voor de vijftien kopers in de Veestraat geldt dit niet. Zij betalen maximaal 265.000 euro voor hun woning, waar ze wel zelf moeten wonen. In totaal meldden 60 huurders van Trudo zich aan voor het project, waarvan nu dus een kwart kan verhuizen. Doordat zij doorstromen, komen er huizen vrij voor mensen met een lager inkomen.

Bij het ‘gewone’ Slimmer Kopen schrijven soms wel honderden mensen in op een huis. Dat komt omdat zij niet in Eindhoven hoeven te wonen of bij Trudo hoeven te huren. Na 20 jaar houdt de corporatie deze constructie tegen het licht. De uitkomsten van dit onderzoek worden binnenkort verwacht. Het volgende project staat intussen al op de website: veertien nieuwbouwwoningen aan de Heezeweg in Tivoli.

Laat je reactie achter