Ashley De Bie (l) en prof. dr Erik Korsten op de IC van het Catharina Ziekenhuis Catharina Ziekenhuis

‘TraceBook’ helpt zorgpersoneel betere beslissingen te maken

Een online tool dat verpleegkundigen en artsen helpt om betere beslissingen te maken bij het behandelen van patiënten moet de wereld gaan veroveren.

Het instrument is ontwikkeld in een samenwerking tussen de TU/e en het Catharina Ziekenhuis. De onderzoekers die de tool maakten, promoveren donderdag op hun onderzoek.

Het Catharina Ziekenhuis laat weten dat de tool potentieel mensenlevens kan redden. “Ernstig zieke patiënten zijn kwetsbaar omdat ze weinig reserve hebben. Het is dan ook van groot belang dat artsen en verpleegkundigen voor hen de juiste beslissingen nemen. Dit voorkomt fouten, waardoor patiënten sneller herstellen, en minder snel overlijden.”

Het nieuwe systeem dat is ontwikkeld door onderzoekers Ashley de Bie en Shan Nan, heeft twee grote voordelen. “TraceBook verzamelt gegevens uit verschillende systemen, denk aan medicatiegegevens van de apotheek, labuitslagen, en gegevens uit het elektronsich patiëntendossier. Het formuleert op basis daarvan adviezen die precies passen bij de situatie en de patiënt die de zorgverlener op dat moment behandelt. De tool is daarmee niet alleen dynamisch, maar ook persoonlijk”, meldt het Catharina Ziekenhuis.

Positieve ervaring 
De tool werd getest in het Catharina Ziekenhuis bij behandeling van zo’n 400 patiënten. Daaruit kwam naar voren dat het digitale programma beter werkte dan de papieren checklist. Door het programma werd minder vaak cruciale informatie over een patiënt over het hoofd gezien. Patiënten hoefden bovendien minder lang in het ziekenhuis te blijven en hadden minder pijn te verduren.

China
Omdat het instrument ontwikkeld is in samenwerking met Zhejiang University, een Chinese universiteit, werd het programma ook in China getest in een groot militair hospitaal. “Ook daar zijn ervaringen positief”, zegt ingenieur en onderzoeker Shan Nan. De tool wordt in China inmiddels gebruikt bij de aanpak van de COVID-19-pandemie en bij dotterbehandelingen van het hart.

Het onderzoek van De Bie en Nan werd behalve door het Catharina Ziekenhuis, de TU/e en Zhejiang University, ook mogelijk gemaakt door het MMC/Kempenhaeghe en Philips.

Laat je reactie achter