Torunoglu hield van de stad en de stad hield van hem
Yasin Torunoglu, misschien wel de populairste politicus van Eindhoven, is bezig aan zijn laatste maanden in de Eindhovense politiek. Hij gaat de Eindhovenaren missen. “Mensen hebben gezien dat mijn zichtbaarheid in de wijken geen trucje was”.
Om het volk te dienen, moet je het ook goed leren kennen. Het was zestien jaar geleden al de manier waarop Yasin Torunoglu de politiek bedreef, toen hij aantrad als kersvers lid van de Eindhovense gemeenteraad. Niet in je werkkamer blijven hangen op het Stadhuis, maar de wijken in. Praten met de bewoners. En vooral veel luisteren. “Maak jezelf benaderbaar en aanspreekbaar”, zegt hij er nu over. “Het is niet voor niets dat we er snel bij waren om raddraaiers met zware vuurwerkbommen te onderscheppen tijdens Oud en Nieuw. Of in Tongelre ten tijde van de avondklok-rellen toen jongeren daar wilden gaan matten. Dat was zeker ook te danken aan de contacten die ik bewust heb opgebouwd. Mensen nemen dan eerder contact met je op, als het er op aan komt.”
Torunoglu is ervan overtuigd dat de Eindhovenaren hebben gezien dat zijn zichtbaarheid geen populistisch trucje was. Iets wat ook in de wijken wordt beaamd. “Hij is hier vaak geweest. Ook als er geen journalist of camera’s in de buurt waren”, herinnert Ingrid Broer, bewoonster van de Strijpse buurt Drents Dorp zich. “Hij nodigde ons wel eens uit om aan te schuiven in een restaurant. Dan nam hij heel zijn familie mee.”
Hoe populair de wethouder is, wordt snel duidelijk als je met hem over straat loopt. Om de haverklap wordt hij aangesproken door mensen die iets van hem willen of een praatje willen aanknopen. En ook al staat zijn agenda het niet altijd toe; Torunoglu neemt voor iedereen wel even tijd, regelmatig ook in het Turks, zijn tweede moedertaal.
Woningnood
Door zijn frequente aanwezigheid op straat, keek Torunoglu de woningnood regelmatig recht in de ogen. Radeloze burgers vroegen zich af of hij als bestuurder wel genoeg deed om hen aan een woning te helpen. De wethouder kon lang niet altijd iets voor ze doen, beperkt als zijn middelen waren om de nood op te lossen. Ja, op kleine schaal kon hij geplande woningbouw nog eens versnellen, zoals bij de Berenkuil of op de Castiliëlaan in Eindhoven Noord. Maar de schaalsprong die nodig was om Eindhoven qua woningvoorraad op peil te krijgen, was lastiger. “Dan ben je als wethouder tegen teveel hogere machten aan het opboksen. De markt die onvoldoende bouwt, de overwaardering van woningen, de stijgende bouwprijzen, noem maar op.” Torunoglu werd er soms ook moedeloos van. “Want wat moest ik zeggen aan die woningzoekenden? Dat het over tien jaar vast wel goed zou komen?” Volgens raadslid Miriam Frosi moesten zijn ambtenaren het wel eens ontgelden als het Torunoglu allemaal niet snel genoeg ging met die woningbouw. “Maar ik beschouw dat als een extreme vorm van betrokkenheid”, zegt ze.
Koffie staat klaar
Het zal wennen worden, Torunoglu’s vertrek uit de Eindhovense politiek. Zowel voor hemzelf, als voor al die contacten. “Die zal zeker gaan missen”, zegt hij. “Maar velen van hen zal ik blijven zien. Die rondjes door de buurt, blijf ik nog wel maken voorlopig. Bij Ingrid Broer uit Drents Dorp staat de deur voor Yasin altijd open. “De koffie staat klaar. Hopelijk zien we hem terug als burgemeester. Want daarvoor zou hij wat ons betreft de beste kandidaat zijn.”
Torunoglu zegt nog geen idee te hebben wat hij hierna gaat doen. “Ik heb mijn carrière nooit gepland. Wel heb ik me altijd in willen zetten voor de medemens. Die kant zal het straks ook wel opgaan. Verder wacht ik het gewoon maar af wat er op me af komt. Eerst maar eens genieten van de tijd die ik nu meer in mijn gezin kan steken. Die zijn wel eens bekaaid vanaf gekomen.”
Laat je reactie achter