Tongelre in actie voor 'knuffelzwerver' Uldis

Buurtbewoners in Tongelre zijn een inzamelingsactie begonnen voor een bekende dakloze man die al jaren in de wijk rondzwerft. Hij raakte onlangs zijn beide benen kwijt. Met het ingezamelde geld willen de bewoners een scootmobiel voor hem kopen.

"Uldis is onze vriendelijke thuisloze Letlander" zegt Rob Janssen, initiatiefnemer van de actie. "Het is gewoon een goede vent. Hij bedelt nooit, vraagt nooit wat, zwaait altijd naar iedereen. Daarom is iedereen zo op hem gesteld." Uldic komt uit Letland, een staatje dat tegen Rusland aanligt. Hij begon jaren geleden met rondzwerven door Europa om in de bouw te werken. Toen zijn hand het niet meer deed vanwege de zware werkzaamheden, moest hij stoppen. Hij strandde in Tongelre, omdat hij zich daar het fijnst voelde.

"Ik kocht van de winter een mooie witte sjaal. Ik liep naar buiten en daar zag ik Uldis. Wat doe ik? Ik knoop hem bij hem om zijn hals. Blij was 'ie!" zegt een buurtbewoonster. Ze heeft ook een donatie gedaan voor de scootmobiel. Als het kon zou ze Uldis gaan opzoeken in het ziekenhuis.  


In februari slaat bij Uldis het noodlot toe. Hij raakt in coma en blijft uren voor de HEMA liggen in het ijskoude weer. Tot de politie komt en hij naar de opvang wordt gestuurd. Daar voltrekt zich een drama. "Hij is daar ten val gekomen. De ambulance is gekomen en ze hebben hem met hartslag naar het ziekenhuis gebracht. Toen ik hem later ging bezoeken had hij zijn benen nog, maar waren zijn voeten helemaal zwart. Toen wist ik eigenlijk al genoeg..."

Inmiddels zijn Uldis' beide benen geamputeerd. Hij maakt het naar omstandigheden goed, maar ligt voorlopig nog in het Catharina Ziekenhuis. Het nieuws over de inzamelingsactie en de betrokkenheid van de buurt hebben hem goed gedaan. Het bedrag van de inzamelingsactie is tot nu toe ruim 36 honderd euro.

Ook doneren? Klik hier voor de link naar de inzamelingsactie.

Zijn voeten waren zwart. Toen wist ik eigenlijk al genoeg...

• Ron Janssen, initiatiefnemer

Laat je reactie achter