Ton vindt toch manieren om zijn rijksmonument te verduurzamen
Het is niet makkelijk om een rijksmonument-woning in het Witte Dorp (Tuindorp) in Eindhoven te verduurzamen. Toch heeft Ton van der Pluijm manieren gevonden.
“Het is gewoon nodig en ik hoop dat mensen nu de noodzaak er ook van inzien.” Ton is al 5 jaar bezig vanuit het wijkinitiatief Duurzaam Witte Dorp (DuWiDo) om buurtbewoners zover te krijgen dat ze hun woning verduurzamen, maar wel op de juiste manier. Omdat het om een rijksmonument gaat, mag namelijk niet zomaar alles.
Zo mogen er geen zonnepanelen geplaatst worden op het karakteristieke rode dak. Ton: “Ik heb ze op mijn schuurdak geplaatst. Het zijn er maar 4, maar ze leveren voldoende op.” Binnen zijn er ook de nodige beperkingen.
Door het warmte terugwinsysteem gaat er nauwlijks warmte verloren
Ton van der Pluijm
De uitdaging zit bijvoorbeeld in het isoleren van de woningen. De spouwmuren zijn dun waardoor er maar beperkt geïsoleerd kan worden en in de woonkamer ligt een houten vloer die zo moet blijven. Die kunnen wel geïsoleerd worden maar, het maakt het plaatsen van vloerverwarming lastig.
Ton heeft zijn huis geïsoleerd en een warmte terugwinsysteem in zijn huis laten bouwen. "Die zorgt ervoor dat er wel frisse lucht naar binnen kan, maar er nauwelijks warmte verloren gaat." laat hij weten. Het buizensysteem gaat door bestaande kanalen als het rookkanaal van de kachel.
Wat zou Dudok doen als hij nu geleefd zou hebben?
Hans van Voorene
Medebestuurslid van DuWiDo Hans van Voorene bekijkt de situatie van twee kanten. “Er zou binnen meer ruimte geboden moeten worden om aanpassingen te mogen doen.” Maar hij vraagt zich ook af wanneer de hele wijk dezelfde aanpassingen zou doen of dat dan veel af doet aan de eenheid in de wijk. “Je kunt je afvragen: wat zou Dudok doen als hij nu geleefd zou hebben?”
Dan zou hij volgens Hans nagedacht hebben over zonnepanelen op de daken en dubbel glas in de kozijnen. Dubbel glas laten zetten kan overigens wel. Ton: “Wat je nu ziet is dat mensen kunststof en aluminium kozijnen hebben geplaatst met een lelijk dik profiel.” Terwijl de originele kozijn van staal zijn met smalle randen.
Duurder
Alle aanpassingen de wél mogelijk zijn binnen brengen meer kosten met zich mee. Heel precies weet Ton niet wat hij kwijt is geweest aan de aanpassingen aan zijn woning. Voor
De bestuursleden van DuWiDo zijn in gesprek met de gemeente Eindhoven over aanpassingen die in de toekomst misschien wel gedaan mogen worden. “De gemeente wil toch ook dat deze huizen zo energieneutraal mogelijk worden,” laat Ton weten. “maar we staan gewoon niet op de prioriteitenlijst omdat het ingewikkeld is.” De gemeente Eindhoven heeft laten weten pas eind augustus inhoudelijk te reageren op de vragen van Studio040.
Laat je reactie achter