advertentie Banner Profile Mekkes

High Tech Campus

Toestroom expats in regio Eindhoven stokt

De toestroom van internationale kenniswerkers naar de hightech Brainport-regio stokt. Aanleiding is de coronacrisis.

Precieze cijfers zijn er nog niet, maar het beeld is volgens Expat Centre South duidelijk. De regio ontvangt op dit moment nog maar weinig internationals.

Vorig jaar kwamen er zo’n 4300 expats uit het buitenland naar de regio, om hier aan de slag te gaan bij tal van technologiebedrijven. Daar vallen ook de kenniswerkers onder die verblijfspapieren moeten verlengen.

In de eerste vier maanden van dit jaar komt nog niet de helft van het aantal internationals naar de regio, als dat wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. "En dan zijn de maanden januari en februari  meegerekend. In maart werd het crisistijd. Als we alleen naar maart en april kijken, zien we een ander beeld. Dan ontvangen we nog maar tien procent van het aantal expats in vergelijking met 2019”, reageert Ed Heerschap van het Expat Centre.

Reden voor de terugval is dus de crisis. Kenniswerkers zijn vaak al met bedrijven akkoord om naar de Brainport te komen, maar kunnen niet vertrekken. Het vliegverkeer ligt  grotendeels plat.

In totaal zijn nu tussen de 20.000 en 25.000 expats actief in de regio. Ze komen onder meer uit India en China. Bedrijven hadden de ingenieurs voor de crisis hard nodig, om aan de stijgende vraag te voldoen en te kunnen concurreren. Wat de economische gevolgen zijn nu veel kenniswerkers in de wacht staan om naar Eindhoven te komen, is niet duidelijk. Ook is niet helder of er nu  expats afhaken. “Dat is allemaal moeilijk te zeggen. De bedrijven in de regio zijn krachtig, en de behoefte aan talent blijft. Maar de crisis heeft gevolgen. In de ict zien we dat de werving van nieuwe mensen is gestopt.”

Laat je reactie achter