Toestroom covid-patienten baart 'Cathrien' grote zorgen

De toenemende instroom van coronapatiënten baart het Eindhovense Catharina Ziekenhuis grote zorgen. Het ziekenhuis heeft een deel van de reguliere zorg noodgedwongen moeten afschalen.

Het ‘Cathrien’ herbergt op dit moment 57 coronapatiënten, van wie 17 op de IC verblijven. “Een zorgwekkende situatie”, vindt Odette Vermeijlen, coronamanager binnen het Catharinaziekenhuis. “Het dwingt ons om personeel over te hevelen van reguliere zorg naar acute coronazorg. Dat zouden we liever niet doen, want nu moeten we die reguliere zorg uitstellen. We zien de wachtlijsten dan ook flink toenemen, de laatste weken.” De gestage groei van het aantal covid-patienten zette een paar weken geleden in en is sindsdien niet meer gestabiliseerd. Vermeijlen: “Het gaat niet met grote sprongen tegelijk, maar het blijft wel stijgen. En het ziet er niet uit dat het op korte termijn snel beter wordt.”

Een uitbreiding van de ic-capaciteit is nog niet aan de orde, maar voor de nabije toekomst ook niet uitgesloten, zegt Vermeijlen. “We hebben het daar wel over. Het wordt van dag tot dag bekeken.”

Druk op personeel
Ook voor het personeel - dat al meer dan een jaar onder grote druk moet werken - wordt het werk er met de toenemende drukte niet gemakkelijker op. Zeker niet omdat een deel van de drukte rechtstreeks te maken heeft met een maatschappij die coronamoe raakt en de regels steeds meer laat vieren. Vermeijlen: “Wij hebben natuurlijk geen keuze. Binnen het ziekenhuis hanteren we nog steeds strakke regels. Maar één bezoeker tegelijk bijvoorbeeld. Dat levert discussies op met familie en dat is niet altijd makkelijk.” 

De maatschappij wordt coronamoe, maar wij hebben geen keuze. We moeten door.

• Odette Vermeijlen, coronamanager Catharina Ziekenhuis

Vaccinaties
De drukte zorgt er niet voor dat het ziekenhuis verloven heeft moeten intrekken. Wie met Pasen vrij had, heeft ook vrij. Maar voor de meivakantie is het nog maar de vraag of dat gaat lukken. Gelukkig kunnen we komende week een inhaalslag maken met de vaccinatie van een deel van ons personeel. Want van die vaccinaties zullen we het moeten hebben. En dat gaat inderdaad nog niet zo snel als we graag zouden willen.”

Laat je reactie achter